Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що святкуємо та кого привітати 17 вересня?

Ця субота, 17 вересня, дуже насичена святами. Сьогодні обов’язково привітайте з професійним святом винахідників, раціоналізаторів, рятівників, фармацевтів, хірургів та не тільки.

Що ще відзначають 17 вересня читайте на Інформаторі.

Цього дня вшановують пам’ять священномученика Вавили. Від 237 року він був антіохійським патріархом. Правив архиєпархією впродовж 13 років. 250 року імператор Декій наказав ув’язнити Вавилу, а потім вбити мечем. Перед смертю мученик попросив, щоб разом з його тілом поховали також і кайдани, що він їх носив з любові до Ісуса Христа.

Іменини святкують: Григорій, Василь, Митрофан, Іван, Мойсей, Михайло, Олександр, Микола, Павло, Степан, Петро, Юліан, Федір, Олена.

День винахідника і раціоналізатора України. Святкові заходи включають вшанування винахідників, ярмарки інновацій, виставки та яскраві шоу. Сьогодні День винахідника і раціоналізатора об’єднує людей різних професій і спеціальностей, але всі вони обов’язково наділені рідкісним даром творчості, відчуттям нового, умінням розширити межі звичного, вийти за рамки стереотипу. Традиційно в цей день на адресу винахідників звучать вітання та поздоровлення. З боку керівництва виділяються премії, урочисто вручаються грамоти і всілякі заохочення. Проводяться інноваційні виставки, ярмарки та презентації.

День працівників цивільного захисту України (День рятівника). У підписаному Президентом України Указі «Про день працівників цивільного захисту», відзначено значний внесок пожежників і аварійно-рятувальних формувань і служб у справі захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Надалі, згідно Указу Президента Укрїни № 830 від 12 вересня 2008 року цей День став мати назву “День рятівника”. Привітайте наших рятівників та подякуйте за їхню роботу.

День фармацевтичного працівника України. У третю суботу вересня в Україні понад 350 тисяч представників цієї галузі святкують своє професійне свято. Не виключено, що коли-небудь буде заснований і Всесвітній день фармацевта. Урочисті заходи на День фармацевта в Україні включають різноманітні презентації та представлення нових більш ефективних і безпечних препаратів для здоров’я, акції та знижки в аптеках і аптечних пунктах, особливо для пільгових категорій, а також безкоштовні діагностичні процедури, наприклад, вимір артеріального тиску і т. п. Традиційно в цей день, на адресу всіх фармацевтичних організацій та працівників, від усього серця будуть звучати слова вітань і поздоровлень.

Всесвітній день безпеки пацієнтів. Один із глобальних днів ВООЗ, присвячених громадській охороні здоров’я. Він був заснований 2019 року на сімдесят другій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я шляхом ухвалення резолюції WHA72.6 – “Глобальні дії щодо забезпечення безпеки пацієнтів”. Його цілями є підвищення обізнаності та залученості громадськості, поглиблення глобального розуміння і робота з досягнення глобальної солідарності та дій держав-членів щодо підвищення безпеки пацієнтів і зниження шкоди для пацієнтів.

Всесвітній день донора кісткового мозку. Цей день (World Marrow Donor Day) відзначатиметься більш ніж у 50 країнах світу, охопивши сотні тисяч людей і вже отримав широке висвітлення у ЗМІ. Основна мета – подякувати всім донорам по всьому світу. Неспоріднені донори, сімейні донори, донори пуповинної крові, донори, які вже здали кров, і донори, які перебувають у глобальному реєстрі та очікують на здачу крові. Друга мета — підвищити поінформованість широкого загалу та осіб, які приймають рішення, про те, що таке донорство стовбурових клітин, і про вплив трансплантації стовбурових клітин крові на життя пацієнтів.

Всесвітній день прибирання. Це всесвітня програма соціальних ініціатив, спрямована на боротьбу з глобальною проблемою твердих відходів, включаючи проблему морського сміття.

День Бетмена. Щорічне святкування, розпочате DC Comics 17 вересня 2013 року, і річниця першої появи персонажа, який спочатку був надрукований в детективному коміксі № 27 в травні 1939 року. Нагадаємо, що DC Comics – одне з найбільших і найбільш популярних видавництв коміксів. Воно було куплено компанією «Warner Bros. Entertainment» в 1969. Ці вересневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

День відповідального собаківництва. Поділ нашого життя з нашими домашніми собаками неймовірно особливий. Здоров’я – обов’язки власників собак. Домашні тварини, вкриті хутром, пір’ям чи лускою, є важливою частиною нашого життя. Володіння домашньою твариною – це велика відповідальність, і багато людей не усвідомлюють, що повсякденна діяльність, пов’язана з доглядом за домашніми тваринами, може призвести до поширення мікробів від домашніх тварин до людей. Ви повинні усвідомлювати, що домашні тварини заслуговують на довіру, забезпечують своїм власникам комфорт, любов і спілкування. У свою чергу, власник свійської тварини повинен бути готовий піклуватися про свого вихованця та забезпечувати найкращий догляд на відповідних етапах його життя.

День обізнаності про догляд за цуценятами при розведенні собак. Цуценята — один із найуніверсальніших символів позитиву, веселощів та загального щастя. Через це цілком доречно, що вони відзначають своє свято.
До середини 1960-х справжні заводи з виробництва цуценят, зоомагазини, місцеві ветеринарні клініки та заміські будинки створили коло попиту та пропозиції, яке досягло свого апогею в дуже багаті 1990-ті. Відзначається у третю суботу вересня, День поінформованості про догляд за цуценятами при розведенні собак, спрямований на те, щоб спонукати любителів собак заводити собак, а не купувати їх.

День хірурга. Історично Сушрута (бл. 600 р. до н.е.) вважається “батьком-засновником хірургії”. Час його діяльності зазвичай поміщають між 1200 р. до н.е. і 600 р. до н.е. Високий інтелектуальний потенціал, хороші комунікативні навички, сміливість і чесність мають першорядне значення. Хороший хірург повинен бути лідером, здатним точно оцінити сильні (і слабкі) сторони інших членів команди, що в кінцевому підсумку йде на користь лікуванню пацієнтів.

Міжнародний день «з’їж яблуко». Пілігрими посадили перші яблуні в США в колонії Массачусетської затоки. Більшість яблук досі збирають вручну. У середньому людина з’їдає 65 яблук на рік. Міжнародний день “з’їж яблуко” бере свій початок у тисячах культурних свят по всьому світу, де вшановують яблуко.

Міжнародний день чистих берегів. Щорічно, у 3-ті вихідні вересня більшість країн світу проводять екологічний івент “Міжнародний день чистих берегів”. Зокрема, цього дня проводяться акції на узбережжях річок, морів та океанів з метою запобігання забрудненню побутовими відходами водних ресурсів світу. Захід International Coastal Cleanup Day (ICCD) було розпочато як спосіб привернути увагу до забруднення різних пляжів світу. ICCD – це один із найбільших у світі щорічних заходів щодо збереження та захисту, що проводиться волонтерами на підтримку наших океанів, морів, річок, озер та пляжів.

Міжнародний день кантрі-музики.Був заснований у 2003 році, здається природним зробити наголос на любові до кантрі-музики і за межами Сполучених Штатів. Цей день був створений, щоб об’єднати виконавців та шанувальників музики кантрі, яка нпідкреслює особливий колорит людської емоційності, вираженій у популярних мелодіях, у всьому світі. Фестивалі та виступи музикантів, присвячені музиці кантрі та блюграс (жанр американської музики кантрі, що походить з регіону Аппалаче), де виконуються багато хітів та пісень, давно проводяться в різних країнах світу – наприклад, The Country 2 Country Festival у Великій Британії та Takarazuka Bluegrass Festival у Японії, якому вже понад 50 років. Приєднуйтесь!

Міжнародний день іспанського лайма чи гвінепа. Гвінеп (іспанська лайм) є улюбленим екзотичним фруктом багатьох людей. Свято виникло з ініціативи користувачів соціальних мереж. Дата святкування International Guinep Day, на думку редакторів Wikipedia – 17 вересня.

Прикмети:

  • в першій половині дня дощ – він закінчиться ще до полудня;
  • багато горіхів і мало грибів – зима буде морозною та сніжною;
  • дощовий і непогожий день на суху осінь;
  • голосно ухкає сова – буде пожежа.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Ольга Пукавчук

Нагору