Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Дати, іменинники, свята 20 вересня

20 вересня 2022 року – вівторок. 209-й день війни Росії проти України. До Нового року залишилося 102 дні. Іменини цього дня відзначають Євген, Андрій, Василій, Олександр.

Інформатор традиційно знайомить вас зі святами цього дня.

20 вересня – Всесвітній день рису. Серед ботаніків та археологів все ще точаться суперечки щодо походження рису. Однак, давно вже поширена думка, що цю культуру почали вирощувати в центральній частині Китаю, біля річки Янцзи. На цій території були знайдені унікальні рисові зерна віком 7000 років. Вже звідси рис потрапив до Індії, Японії, Кореї, а потім в інші країни світу.

Рисові зерна можуть бути білого, бежевого або коричневого кольору. В основному рослина росте в умовах субтропічного і тропічного клімату, потребує дуже великого обсягу вологи та світла, а тому поля зазвичай розташовуються у заплавних дельтах річок.

У Китаї існує чимало легенд про рис. За однією з них, рослина з’явилася після великої повені, яка знищила всі інші культури. В поселення прийшла собака, до хвоста якої був прив’язаний колосок рису. Люди посіяли це зерно і змогли врятуватися від голодної смерті.

20 вересня в церковному календарі – день пам’яті мученика Созонта. Він жив у Малій Азії та був пастухом. Якось явився йому уві сні Ісус Христос та наказав піти за ним на смерть. Созонт прокинувся і поспішив до Помпейополя. Там увійшов до поганської святині, розбив на дрібні шматки ідола. Погани побачили це, ув’язнили кілька християн. Созонт довідався, що невинні люди потерпають через те, що зробив він. Прийшов до судді і зізнався. 304 року його спалили живцем.

 

Нагору