Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Дати, свята, іменинники 22 вересня

22 вересня 2022 року – четвер. 211-й день війни Росії проти України. До Нового року залишилося 100 днів. Іменини сьогодні святкуються  Олександр, Микита, Йосип, Захар, Дмитро, Аким, Олексій, Сергій, Опанас, Харитон.

Інформатор розповість детальніше про свята і дати цього дня.

22 вересня – Національний день партизанської слави в Україні. Святкується від 2001 року. Головна мета цього дня – вшанувати пам’ять партизанів та підпільників, нагадати про їхній важливий подвиг сучасному поколінню українців.

Також 22 вересня – Всесвітній день без автомобілів. Головна мета цього свята в приверненні уваги уряду, громадськості, представників великих автомобільних концернів до проблеми забруднення атмосфери вихлопними газами і до підвищення рівня шуму у великих містах. Організатори дня вважають, що ці проблеми можна вирішити, якщо збільшити кількість громадського транспорту, використовувати альтернативні засоби пересування. Започаткували свято у Франції. Тоді місцева влада вирішила зупинити автомобільний рух в декількох містах на цілу добу. В наступні роки ця традиція поширилася іншими країнами, зокрема, США та Канадою.

А ще 22 вересня – Всесвітній день захисту слонів. Головна його мета – розробити заходи спрямовані на припинення скорочення чисельності цих тварин через браконьєрство та знищення місць їхнього проживання. Святкування було створене екологами та природоохоронніми організаціями, які забили в сполох, коли популяція слонів в світі почала критично скорочуватися.

22 вересня – День троянд (World Rose Day). Пам’ятний день започаткували на честь Мелінди Роуз, якій у 12-річному віці поставили діагноз пухлина Аскіна. Це дуже рідкісний вид раку, який неможливо вилікувати, а пацієнт помирає за кілька тижнів.

22 вересня – Всесвітній день носорога. Ще одне важливе екологічне свято, яке було започатковане 2010 року Міжнародним фондом дикої природи. Тоді його відсвяткували лише в Південній Африці, однак через кілька років подія отримала всесвітній характер.

Також 22 вересня – Всесвітній день пацієнтів, які страждають на ХМЛ (хронічний мієлоїдний лейкоз). Головна мета всіх заходів, які присвячені цьому дню, полягає в тому, щоб нагадати людям про важливість ранньої діагностики для своєчасно розпочатого лікування.

А ще 22 вересня – День білого шоколаду. Організатори цього свята мали за мету привернути увагу людей до цих корисних солодощів. Адже в білому шоколаді містяться селен та вітамін К, які потрібні організму людини. А ще в ньому немає кофеїну.

Також 22 вересня – День осіннього рівнодення. В давнину цей час співпадав з періодом закінчення збирання врожаю. Осіннє рівнодення – астрономічне явище, коли день та ніч мають однаковий час.

22 вересня в церковному календарі – день пам’яті праведних Йоакима й Анни. Вони були батьками Діви Марії. Довгий час подружжя не мало дітей і дуже сумувало з цього приводу. Вони щодня молилися, щоб Бог подарував їм дитя. Одного разу до них з небес зійшов ангел Божий та сказав, що скоро народиться в них донька Марія, яка покладе початок найвідомішому роду серед людей.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

 

Нагору