Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Іменинники, дати і свята 23 вересня

22 вересня маємо 212-й день війни Росії проти України. До Нового року залишилося 99 днів. Іменини сьогодні відзначають Євген, Андрій, Павло, Климент, Петро.

Інформатор розповість, які свята припадають на цей день.

23 вересня – День міста Полтава. Саме цього дня 1943 року воно було звільнене від німецьких окупантів. Однак згідно з історичними джерелами Полтава була засновала близько 899 року. До цього на території сучасного міста мешкали племена стародавніх скіфів.

А ще 23 вересня – День боротьби з незавершенням дітьми середньої школи. Вперше подія була організована 2008 року французькою Асоціацією студентського фонду міста разом з партнерами. Дуже важливо, щоб усі учні закінчували середню школу та отримували дипломи.

Також 23 вересня – Міжнародний день проти сексуальної експлуатації та торгівлі жінками і дітьми. Саме цього дня 1913 року уряд Аргентини ухвалив закон для протидії дитячій проституції. Однак експлуатація жінок все ще залишається досить серйозною проблемою сьогодення. Понад 1,8 мільйонів населення світу є жертвами торгівлі людьми. Серед них 70% – жінки, а третина – діти.

23 вересня – Міжнародний день жестових мов. Цю дату встановили в ООН. Цікаво, що використання жестової мови задля комунікації – давнє явище. Дослідники припускають, що різні знаки використовували мисливці, щоб беззвучно передавати один одному певні фрази.

23 вересня в церковному календарі – день пам’яті мучеників Минодори, Митродори та Німфодори. Народилися святі сестри близько 305 року в Віфінії (Мала Азія). Вони вирішили присвятити своє життя служінню Господу. А тому вибрали тихе місце в пустелі і там оселилися. Щодня молилися сестри Богові. Ходили чутки, що своїми молитвами вони можуть зцілити хворих. Правитель Віфінії наказав схопити сестер. Він намагався переконати їх зректися християнської віри, але, побачивши, що дівчата не хочуть цього робити, обрушив свій гнів на них.

Спочатку він катував найстаршу Минодору, яка згодом померла від мук. Через чотири дні до нього привели Митродору і Німфодору. Він поклав біля них мертве тіло сестри і сказав відректися від віри. Дівчата плакали, але не захотіли забути про християнство. Тоді правитель закатував середню сестру. Він думав, що два мертвих тіла злякають Німфодору. Але вона непохитно стояла на своєму. Дівчина розділила долю своїх сестер.

 

 

Нагору