Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

24 вересня – свята, іменинники та пам’ятні дати

24 вересня – субота, 267 день року та 213 день повномасштабної війни росії проти України. Сьогодні народилися біограф Тараса Шевченка Михайло Чалий, історик Ярослав Калакура та редактор Василь Тракало.

Чим цікавий сьогоднішній день – читайте на Інформаторі.

Нині маємо іменинників – Дмитра, Германа, Сергія, Федора.

24 вересня маємо Міжнародний день кролика. Основна мета цього свята – розповісти населенню про ту шкоду, яку завдають люди цим милим звірятам. Започаткували його 1998 року у Великобританії. Пізніше день відсвяткували в Австралії, а згодом він став популярним по всьому світу.

Сьогодні також День міста Хмельницький. Раніше цей великий промисловий та культурний центр називався Проскурів та Плоскирів. Обласним центром місто стало 1954 року. Свою сучасну назву поселення отримало на честь Богдана Хмельницького – видатного гетьмана, який, насправді, жодного разу не бував тут.

До того ж 24 вересня – День міста Нова Каховка. Воно було засноване 1950 року та розташовується на лівому березі Дніпра. Раніше тут було невелике село Ключове, але коли побудували Каховську ГЕС, сюди почали приїздити працівники і село розрослося. Назву Нова Каховка було затверджено у Верховній Раді 1952 року. Зараз Нова Каховка під окупацією, але це місто – Україна і так буде завжди.

Сьогодні святкують Європейський день грибів. Свято присвячене особливій ролі грибів у житті людини і екосистеми в цілому. Вперше його відсвяткували 2016 року. Тоді ж експерти обрали найкращий їстівний гриб. Цей титул отримав польський гриб (Imleria badia). Щороку титул отримує новий гриб.

Також 24 вересня – Міжнародний день мережива. Щороку це свято припадає на останню суботу вересня. Техніка створення мережива виникла багато століть тому. Перші згадки про особливу тканину є навіть в Біблії. Найбільшу популярність мереживо завоювало у XVI столітті, за часів правління Катерини Медичі.

Сьогодні ще і Всесвітній тиждень сітківки ока. Подія була запроваджена понад 10 років тому. Її головна мета – підвищити поінформованість суспільства про дегенеративні хвороби сітківки та шляхи їх лікування.

24 вересня – Всесвітній день проти патентів на програми. Свято було впроваджене за ініціативи Глобальної коаліції компаній-розробників програмного забезпечення, незалежних розробників та різних асоціацій, яка була проголошена 2 вересня 2008 року. У вересні 2003 року Європейський парламент вніс поправки, які обмежують дію патентного законодавства для захисту невеликих підприємств, які створюють програми.

Цікаво, що сьогодні маємо День “Врятуйте коалу” (Save the Koala Day). Його започаткував Австралійський фонд коал в межах своєї кампанії “Місяць порятунку коал”, який тривав у вересні. Фонд почав свою діяльність 1986 року. Його заснували два ветеринари і він тоді носив назву Австралійська асоціація коал. Головна його мета – врятувати цих чудових тварин.

Також 24 вересня – Міжнародний день караванника. Заснувала його Міжнародна асоціація з координації вантажних операцій. Вона дбає про ефективність та безпеку міжнародний і національних вантажних перевезень всіма видами транспорту. Цікавий факт: у II столітті до нашої ери заснували найбільшу у світі систему торгівельних караванних маршрутів, яка була відома під назвою Великий Шовковий шлях.

У церковному календарі нині день пам’яті преподобної Теодори Олександрійської. Жила вона в III столітті. В досить юному віці поступила до монастиря, де своїми молитвами і невтомною працею жертвенно служила Господові.

Що сьогодні не можна робити?

  • Не варто вести “пусті” розмови, пліткувати.
  • Заборонено мити голову, інакше може статися біда.
  • Краще не піднімати речі з дороги, тому що можна підхопити хворобу.
  • Сьогодні не варто фарбувати губи.
  • А ще не можна брехати, тому що оман швидко розкриється.

Який це день в історії?

  • 1869 рік – на американському ринку сталася паніка через масову купівлю золотих злитків двома бізнесменами (“чорна п’ятниця”);
  • 1993 рік – Мін’юст України зареєструвала Організацію Українських Націоналістів (ОУН), голова – останній Президент України в екзилі М. Плав’юк;
  • 1995 рік – Україна відхилила пропозицію президента Білорусі Олександра Лукашенка про створення митного союзу з Білоруссю і Росією;
  • 2004 рік – під час президентської виборчої кампанії в Україні в Івано-Франківську вчинили “яєчний замах” на Віктора Януковича.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Христина Бойчук

Нагору