Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Клоп москаль: що це та чи шкідливий він?

Впевнені, що ви вже неодноразово звертали увагу на червоненьких комах, які групками лазять по деревах. З одного боку вони схожі на сонечок (божих корівок), а з іншого боку – на колорадських жуків. Проте, ці комахи є окремим видом і мають назву червоноклоп червоний або клоп москалик.

Детальніше про цих жучків розповість Інформатор.

Масове скупчення саме цих клопів помітили на території заповідника “Давній Галич” біля Галицького замку. Лазили великі групи червоноклопа червоного або клопа москалика (Pyrrhocoris apterus) по стовбурах дерев липи серцелистої, які давно потріскали. Хочете знати, чому комахи збираються у великі колонії на цих липах? Тоді давайте спочатку дізнаємося більше про цих незвичайних жучків.

Клоп москаль або москалик – так назвали його в Україні тому, що зовнішній хітиновий покрив схожий на давні форми московських стрільців. Їх можна зустріти на території Євразії, Північної Америки, Північної Африки. Колонії клопів, які можуть налічувати навіть більше сотні особин, розміщуються на землі біля підніжжя стовбурів дерев, щоб висмоктувати соки з рослин. Також вони можуть їсти надземних комах та насіння рослин, наприклад, тої ж липи, мальви, гібіскуса.

Наприкінці літа “клопи солдатики” скупчуються у великі групи, щоб перезимувати. Зиму вони проводять у тріщинах кори дерев, під корчами або опалим листям. Ентомологи пишуть, що жуки харчується опалим насінням, рослинними соками або мертвими комахами.


Якоїсь користі цей клоп не приносить. Здається, що й особливої шкоди від нього немає, адже виглядає, як невинне створіння. Але якщо придивитись до нього уважно, тобто до його життєдіяльності, можна дещо змінити свою думку.
Жук для розмноження активно відкладає яйця саме у внутрішні тканини рослин, тобто, у листки, черешки та стебла. Коли нові клопи вилуплюються, то починають висмокчувати сік рослин до останнього, в результаті рослина в’яне та вмирає. Спочатку вони харчуються тільки дрібними бур’янами, але коли сходить інша зелень, то активно їдять її. До речі, ці клопи – канібали. Якщо жуки не мають доступу до свіжого соку рослин, вони збираються великими групами і їдять трупи інших комах, або деяких безхребетних тварин.

Важливо, що цей клоп не є небезпечним для людей. Він можу залізти до будинку, але не кусається і загалом шкоди людині не несе. Якщо ви помітили в своєму домі цього жука, то просто винесіть на вулиці і він більше не потурбує.

Джерело: Галицький національний природний парк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Ольга Пукавчук

Нагору