Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Лісами ходять збуджені олені, їх стережуть від браконьєрів

У жовтні на території Прикарпаття й усієї України, де мешкають благородні олені, встановлена заборона полювання на цих диких тварин. Саме в цей час руді олені мають період реву. Самотні самці таким чином приваблюють самок. Збуджені, вони б’ють рогами в молоді деревця, ламають гілки, здирають кору. Тварини часто катаються по землі, мало їдять і під час гону втрачають 30-40 кг ваги зі своїх звичайних 160-300 .

Повідомляє Інформатор за даними Національного природнього парку.

У Верховинському національному природному парку на Івано-Франківщині посилили роботу з охорони території на період гону оленя та нересту форелі. В нацпарку створені рейдові групи, посилені перевірки на КПП.

Для надання практичної допомоги на місцях, а також контролю за роботою працівників природоохоронних науково–дослідних відділень створено рейдову групу з числа працівників відділу служби державної охорони – вони проводять чергування в місцях найбільш ймовірного вчинення випадків браконьєрства. Особливу увагу звернено на вихідні і святкові дні.

До теми: Клоп москаль: що це та чи шкідливий він?

В місцях в’їзду на територію парку організували роботу контрольно-пропускних пунктів – встановлено шлагбауми. Проводиться огляд транспортних засобів з метою виявлення зброї, предметів і знарядь незаконного використання природних ресурсів, незаконно добутої продукції полювання.

Водночас проводиться облік чисельності оленя благородного на реву та форелі струмкової на нерестилищах, після якого будуть опубліковані дані по парку.

У жовтні на території Прикарпаття й усієї України, де мешкають благородні олені, встановлена заборона полювання на цих диких тварин. Саме в цей час руді олені мають період реву. Самотні самці таким чином приваблюють самок. Збуджені, вони б’ють рогами в молоді деревця, ламають гілки, здирають кору. Тварини часто катаються по землі, мало їдять і під час гону втрачають 30-40 кг ваги зі своїх звичайних 160-300 кг.

У період гону оленів у лісі обмежують будь-яку лісогоподарську діяльність – рубки, чистки тощо. Місцевому населенню, яке в цей час активно збирає гриби, рекомендовано до мінімуму звести відвідування лісу.

Нагору