Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Приголомшливий кінний маршрут національним парком

Чотири дні карпатських краєвидів верхи. Як вам така ідея? Гірську ідилію пропонують у Національного природнього парку «Верховинський» у рамках туристичного маршруту “Від джерела до джерела”, протяжністю 69 км.

Як це виглядає – знає Інформатор.

В давнину коні були основним, і напевно єдиним, засобом переміщення місцевих жителів гуцулів. Крім цього, коней використовували для перевезення вантажів, при випасанні худоби на полонинах, а також для мандрівок, які бували досить нечасто за браком часу. Цілком закономірно, що протягом тривалого часу, враховуючи природні умови, сформувалася нова порода коней. Звиклі до складного гірського рельєфу низькорослі гуцульські коні, в народі «гуцуляки», сильні і витривалі, без остраху спускаються стрімкими схилами, долають круті плаї і підйоми, бурхливі водні перешкоди і витримують довгі переходи.

69 кілометрів верхи точно розподілені: 1 дня туристи долають 12 км., 2 день – 20 км., 3 день – 23 км., 4 день – 13,5 км.

Кінний туристичний маршрут розпочинається з легендарного урочища Перкалаба. На початку маршруту розташоване озеро, в якому можна побачити тритонів, що занесені до Червоної книги України. Тут також можна побачити водоплавних птахів (крижнів).

Продовжуючи подорож, є можливість оглянути залишки кляузи, що була споруджена в знак пам’яті австрійського Кронпринца Рудольфа, звідки і походить назва кляузи.

Далі по маршруту розташоване мінеральне джерело «Сірководневе», що має лікувальні властивості. Джерело було розвідане у 1968 році, глибина свердловини понад 60 м.

Врешті підходимо до діючої полонини Прелучний, на якій можна скуштувати та придбати екологічно-чисті молочні продукти. Тут можна влаштувати тимчасовий відпочинок.

Мандруємо попри гору Василькова до полонини Хітанки, та підходимо до полонини Веснарка.

Далі виходимо на гору Палениця, вершина якої є найвищою точкою на маршруті і ми маємо унікальну можливість побувати на найбільшому плоскогір’ї Українських Карпат – Палениці.

Саме звідси відкривається прекрасна панорама Чивчино-Гринявських і Румунських гір: Марморощини та Роднянських гір, а також Чорногірських хребтів.

Прямуємо далі маршрутом попри українсько-румунський кордон до полонини Балтагура, де побачите капличку. Цікавинкою на маршруті є пам’ятка природи «Скала Баби», висота яких сягає до 10-12 метрів. Унікальність скал полягає в їхньому сакральному святилищі (капищі), що слугує оберегом та місцем сили для подорожуючих.

Біля скал можна влаштувати табір, пообідати та помилуватися флористичним та фауністичним різноманіттям НПП «Верховинський».

Далі мандруємо горами Коман і Команова. Слід зазначити, що саме тут, на території північно-східних схилів гори Коман та гори Команова бере початок легендарна та оспівана у піснях гірська річка Гуцульщини – Чорний Черемош.

 

Рухаючись далі по маршруту виходимо на полонини Пір’є Велике та Мале Пір’є, звідки оглядаємо гірські краєвиди, адже саме з цієї точки відкривається панорама гори Чивчин (одна з небагатьох вершин Українських Карпат, де є виходи на поверхню землі порфіритів – найдавніших порід вулканічного походження).

Підходимо через урочище Шиї до полонини Лостун, прямуємо на полонину Ріжовата, де можна помилуватися флористичним різноманіттям.

Після короткого відпочинку продовжуємо подорож на полонину Брюсний, де знаходиться джерело з лікувальною мінеральною водою «Буркутець». Мандруючи горами та полонинами, милуючись неповторною красою зелених пралісів підходимо до мальовничої полонини Попадя, де знаходиться приміщення Буркутського ПНДВ. Саме тут ідеальне місце для привалу.

Продовжуючи подорож з полонини Попадя, спускаємося на струмок Попадінець, і підходимо до річки Чорний Черемош в урочищі Попадінець. Ідучи берегом річки Чорний Черемош Буркутського ПНДВ, підходимо до урочища Штефулець, де знаходиться мінеральне джерело «Буркут», що має лікувальні властивості і допомагає при розладах шлунково-кишкового тракту. Розташування джерела пологий схил південно-східної експозиції 5-7 градусів. Це підземне джерело, яке наповнюється з товщі грунту.

Далі повертаємося до урочища Попадінець і йдемо на Гринявський хребет. Попереду полонина Великий Штефулець, з якої можна помилуватися Чивчинськими хребтами та безпосередньо вершиною Чивчин.

 

На полонині Великий Штефулець та в урочищі Чаханове можна побувати на місцях історії І Світової війни та побачити залишки окопів, бліндажів, дзотів. До речі в урочищі Чаханове перетинаються три еколого-пізнавальні туристичні маршрути Парку. Поруч, на полонині Мала Дуконя, знаходиться діючий монастир УПЦ «Дукінський», відвідавши який ви зможете духовно збагатитися.

Мандруючи далі хребтом, що пролягає Гринявськими горами, йдемо на полонини Пнев’є, Гаджуґі. Переходимо ліс та потрапляємо на полонину Широка, де знаходиться приміщення Прикордонного ПНДВ. Тут можна зробити зупинку на відпочинок у новозбудованій альтанці та переночувати. Далі наш шлях проляже на полонину Глистовата, де по дорозі можна побачити капличку та джерело з криташталево-чистою прохолодною водою під назвою «Гуцул-полонинник», що споруджена з ініціативи прикордонників.

На діючій полонині Глистовата можна придбати молочну продукцію та зробити тимчасовий відпочинок і помилуватися унікальними видами рослин такими як: сюсюрея Порціуса, півники сибірські, зозулинці. Мандруємо до полонини Прелуки, унікальність якої представлена різноманіттям флористичного світу, рідкісними ендемічними видами, що складають особливу цікавість для науковців, тут зростає Чорнянка (нігртеля) карпатська та Анемона нарцисоквіткова. На полонині Прелуки, а саме, на горі Василькова знаходиться приміщення Перкалабського ПНДВ, поряд з яким є рекреаційне місце, джерело питної води, місце для розведення вогню, де мандрівники можуть відпочити та насолодитися казковими краєвидами Карпатських гір.

Цікавим місцем на полонині Прелуки є гора Цоркало, де знаходиться однойменна печера Цоркало – це вузька щілина, недоступна для звичайних мандрівників, а тільки для профі. Кинувши камінчик до печери можна почути характерний звук цоркання, під час ударяння об скелі протяжністю приблизно 20 м.
З полонини Прелучний мандруємо до урочища Перкалаба, де завершується маршрут.

Маршрут є цікавий та пізнавальний, адже проходячи ним, у Вас є можливість оглянути надзвичайно красиві панорами Карпат, спробувати мінеральної води, побачити місце видобутку родонітів, пройти слідами історії І Світової війни та побачити залишки окопів, бліндажів, дзотів.

З рослинного світу на даному маршруті можна побачити: Чорнянку (нігртелу) карпатську, Анемону нарцисоквіткова, Арніку гірську, шафран Гейфеля, рододендрон східнокарпатський, сосну альпійську та інші види рослин, які є ендеміками Карпат.

З представників фауни дуже часто зустрічається олень благородний, ведмідь бурий, козуля, кабан звичайний, біла лісова куниця, гадюка звичайна. Серед птахів можна поспостерігати за тетеруком, беркутом, глухарем.

Екскурсійні об’єкти маршруту:

  • кляуза Кронпринца Рудольфа
  • мінеральне джерело «Сірководневе»
  • діюча полонина Прелучний
  • полонина Прелуки
  • полонина Глистовата
  • полонина Хітанка
  • гора Василькова
  • плоскогір’я Палениця
  • геологічна пам’ятка природи «Скала Баби»,
  • гори Коман і Команова
  • полонина Пір’є
  • полонина Лостун
  • полонина Ріжовата
  • урочище Брюсний (мінеральне джерело)
  • полонини Попадя
  • монастир Дукінський
  • річка Чорний Черемош (урочище Попадінець)
  • мінеральне джерело «Буркут»

 

Нагору