Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що сьогодні святкуємо? | 25 вересня

25 вересня – неділя, 268 день року та 214-й день війни Росії проти України. Іменини сьогодні відзначають Семен, Федор, Олексій, Микола, Іван та Афанасій.

Інформатор розкаже, що сьогодні святкують в Україні та світі.

Сьогодні День машинобудівника України, відзначають щороку у четверту неділю вересня, згідно з наказом президента України від 8 вересня 1993 року. Працівники забезпечують безперебійне налагоджене виробництво машин, комплектуючих, інструментів та приладів.

25 вересня – Всеукраїнський день дошкілля. Щорічно це свято припадає на четверту неділю вересня. Перш за все звертають увагу на проблеми розвитку освітніх установ в Україні. А також вшановується нелегка праця вихователів та виховательок, молодшого персоналу дитячих садків тощо.

Кожного року на неділю, яка закінчує останній повний тиждень вересня, припадає Міжнародний день глухих. Саме цього дня була започаткована Міжнародна федерація глухих.

Також 25 вересня – День коміксів. Вважається, що перші комікси з’явилися в США, хоча насправді сталося це в Європі ще у XIX столітті.

А ще сьогодні – Всесвітній день фармацевта. Аптечні працівники роблять величезний внесок у здоров’я населення. Привітайте знайомих, які своєю професією допомагають усьому людству.

25 вересня – Міжнародний день проінформованості про атаксію. Це клінічний симптом ураження деяких частин нервової системи, за якого порушується координація рухів.

Сьогодні відзначають Всесвітній день мрії. Ініціаторкою заснування цього свята стала американка Озіома Егвуонву. Вона є відомою письменницею, викладачкою, ораточкою та експерткою з корпоративної культури і людського потенціалу.

Щороку в останню неділю вересня відзначають Всесвітній день річок. 2005 року Марк Анджело (відомий дослідник і захисник річкової біосфери з Канади) звернувся до ООН з ініціативою про встановлення цього особливого свята.

Всесвітній день легенів (World Lung Day). Так, так і таке буває. Цей день з’явився 2016 року. А ідею його створення запропонував президент Кіотської асамблеї FIRS Мічіакі Місіма.

А ще 25 вересня – День міста Мелітополь. Це промисловий центр, який розташовується у Запорізькій області. Його заснували ще 1784 року. Місто завжди славилося своїми черешневими садами. І скоро знову над ним майорітиме синьо-жовтий стяг.

Християни східного обряду сьогодні відзначають день пам’яті священномученика Автонома. Він був єпископом Італійським. Під час гоніння християн він був змушений покинути рідну країну та оселитися в Вифнії. Прихисток священномученик знайшов у ревного християнина Корнилія. В маленькому містечку Сорея Автоном навернув багатьох язичників в християнство. Згодом утворилася церква, для якої він освятив храм на честь Архистратига Михаїла. Згодом Корнилій сам висвятився на єпископа. Священномученик Автоном покинув Вифнію та пішов до інших країн. Однак воїни імператора вистежили його та схопили. Вони жорстоко катували Автонома.

Цей день в історії:

1493 рік — Христофор Колумб вдруге відпливає до Америки;

1555 рік — протестантство набуває офіційного статусу релігії за умовами Аугсбурзького миру;

1914 рік — бойове хрещення загону Українських Січових Стрільців Семенюка біля Сяніка;

1992 рік — відкривають канал Рейн-Майн-Дунай, який з’єднує Чорне та Північне моря;

2020 рік — авіакатастрофа літака АН-26Ш під Чугуєвом, в результаті якої гине 26 чоловік.

 

Нагору