Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Ядерний рюкзак | Лікбез по виживанню в разі чого

Зима вже зовсім скоро, а якщо вона ядерна? Маємо надію, що цього не станеться, але українці повинні бути готові до усього. Про повномасштабну війну ми теж не думали і не були готові, тому в перші дні була паніка і не розуміння як діяти далі.

Без паніки Інформатор підготував для вас план дій та маленький набір речей, який допоможе вам вижити, наперед скажемо, що ймовірність дуже висока.

Роман Павлюк допоміг нам розібратися у темі ядерної війни, він вивчав питання радіації і радіоактивності в НУ “Львівська політехніка”, є магістром у галузі телекомунікацій і радіосистем, а також віцепрезидентом із цифрової стратегії в компанії “Інтелліас”.

По Україні може бути застосована лише тактична ядерна зброя. Це заряди малої потужності, 0.5-50 кілотон, (до прикладу потужність бомби, що скинули на Хіросіму, становила 15 кт). Є різні види ядерного вибуху: повітряний, земний чи підземний, висотний, атакож фактори на які він впливає. Звісно і порятунок від них різний.

Спочатку ми розглянемо, що потрібно покласти у ядерний рюкзак.

Усе подане нижче з розрахунку на людину, якщо не вказане інше. Також всі речі треба запакувати або в поліетиленові пакети, або тримати в оригінальній запечатаній упаковці. Це важливо!

  • Два комплекти зручних штанів, найкраще військових, оскільки там щільна півсинтетична тканина;
  • 5 шт поліетиленових дощовиків;
  • 5-10 пар бахіл, можна медичні;
  • Рулон сміттєвих пакетів, бажано чим потовстіших;
  • 6 шт Респіратори FFP2, а ще краще FFP3. Рекомендовано нашого виробництва. Кожен в окремій упаковці;
  • Скотч, ідеально армований, по факту будь-який;
  • 4 пари гумових господарських рукавиць;
  • 1 шт окуляри робочі, такі як дл роботи з болгаркою;
  • 3 упаковки паперових салфеток;
  • 2 флакони змивки для лаку для нігтів або ацетон;
  • 3л води у поліетиленовій тарі. Чим товстіші стінки — тим краще;
  • Компас механічний. Саме механічний, а не на телефоні;
  • Карти місцевості або куплені, або роздруковані з Інтернету. Олівець, ручка у придачу;
  • лічильник Гейгера або він же детектор радіації. Його купляємо один на сім’ю. Само-собою, слід потурбуватися і про павербанк і/або батарейки для нього;
  • (Опціонально) Радіоприймач, обов’язково з КХ/СХ діапазоном.

Сума такого “рятувальника” близько 3500 грн, якщо брати мінімальну ціну усіх складових.

“УВАГА! Описані нижче дії по захисту та евакуації виконуєте лише тоді, коли ви потрапили в зону ураження. Тобто якщо біля вас нема руйнувань, ваш будинок цілий та неушкоджений або пошкодження дуже незначні (тріснута штукатурка і/або шибка, просто пропало світло та зв’язок) — не треба починати евакуацію або якісь інші інтенсивні дії. Залишайтесь вдома, закрийте всі вікна-двері і чекайте повідомлень.  І головне: не треба хапати дітей і документи, сідати в машину і їхати до кордону з Польщею. У такій ситуації ризиків їхати у якомусь напрямку більше, ніж залишатися вдома.”, – додає пан Роман.

Після оповіщення про ядерну небезпеку (існує 99% ймовірності, що про неї сповістять), хапаємо ядерний і тривожний рюкзаки й ховаємось у найглибший підвал чи діру, яку можемо побачити й залізти туди. Якщо вас застало на вулиці — лізете у найближчу шпарину, яму, підвал і так далі. Вимикаємо телефон, виймаємо всі метали й електроніку з кишень. Лягаємо на підлогу, обличчям вниз, очі затуляємо долонями.

У глибокому підвалі, наприклад, на -2, -3 поверсі й далі, ядерний удар можна пережити навіть в епіцентрі, якщо підрив буде повітряний. Тому говорити, що епіцентр — це 100% смерть все ж не варто. І ховатися треба завжди, навіть якщо ви раптом знаєте, що у ваш район точно не летить “ядерка”.

Удар, вибух… чекаємо, коли все відшумить і стихне, тобто пройде ударна хвиля і починаємо евакуацію. Якщо вас не завалило і при вас ядерний рюкзак, тоді діємо далі по плану:

Одягаємо маску FFP3.
Одягаємо рукавиці
Одягаємо дощовик
Одягаємо окуляри й бахіли
Обмотуємо та ущільнюємо де можливо скотчем, ніби робимо саморобний костюм ОЗК
Вмикаємо детектор, міряємо фон. Все, що вище 100 мкР/год — це вже не добре. Але у нашій ситуації це прийнятно, можливо буде і вище.

І пам’ятайте: спочатку одягаємо захист, а потім дозиметри й все інше.

Сподіваємося, що нам ця інформація не буде потрібна, але краще знати і рятуватися, чим не знати, панікувати і загинути. Наперед не варто панікувати, тож віримо у Збройні Сили і якнайшвидшу перемогу України!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Вікторія Ровенчук

 

 

 

 

Нагору