Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Свята, іменинники і пам’ятні дати 29 вересня

29 вересня – четвер. 272-й день року та 218 день повномасштабної війни росії проти України. Сьогодні народились один з корифеїв українського театру Іван Карпенко-Карий, історик, політичний діяч, письменник, голова УЦР Михайло Грушевський, футболіст Андрій Шевченко та футболіст, гравець національної збірної України Євген Коноплянка.

Чим прикметний цей день, розповість Інформатор.

Нині маємо таких іменинників: Йосипа, Дорофея, Віктора, Людмилу.

29 вересня – Всесвітній день моря. Головна його мета – привернути увагу населення до екології морського середовища та його проблем. Зазвичай його відзначають саме у кінці першого осіннього місяця. День був заснований за ініціативи спеціального підрозділу ІМО (Міжнародна морська організація) за сприяння ООН.

Також сьогодні – День пам’яті трагедії Бабиного Яру. Це одна з найтрагічніших сторінок в історії українського народу, коли в Бабиному Яру були проведені масові обстріли мирного населення. Згідно з офіційними даними, лише за два дні (29 і 30 вересня) було вбито близько 34 тисяч осіб. Більшість жертв, які полягли в той кривавий період, були євреями та ромами.

А ще 29 вересня – День отоларинголога. Ці лікарі спеціалізуються на захворюваннях вуха, горла та носа, а також на патологіях шиї і голови. Як наука отоларингологія почала формуватися в середині XVIII століття, коли вже достеменно вивчили фізіологію і анатомію цих органів.

29 вересня – Всесвітній день здоров’я сітківки ока. Свято заснували в пам’ять П. К. Гаттеріджа, якого вбили 1927 року. Вбивця думав, що на сітківці ока відбивається останнє, що бачить жертва, а тому після вбивства ще двічі вистрелив людині в обидва ока.

Також 29 вересня – Національний день кави. Існує кілька легенд про створення цього напою, перші згадки про його вживання з’явилися ще в середині XV століття. Монахи в монастирі біля міста Мохи в Ємені обсмажували, а потім варили зерна, що привозили з Ефіопії.

А ще 29 вересня – Міжнародний день поширення інформації про продовольчі втрати і харчові відходи. Започаткували цей день за ініціативи Генеральної Асамблеї ООН, щоб підвищити суспільну свідомість про важливість цієї проблеми та пошук шляхів її вирішення.

29 вересня – Всесвітній день серця. Щороку через серцеві захворювання помирає понад 17 мільйонів людей по всьому світу. Проте, за словами лікарів, принаймні 80% смертей можна уникнути, якщо люди внесуть в своє життя певні зміни. Саме для інформування населення було створено окремий день.

У церковному календарі сьогодні день пам’яті великомучениці Євфимії. Вона була ранньохристиянською мученицею та святою, яку кинули на розтерзання ведмедю через відмову від ідолопоклонства. Народилася Євфимія в сім’ї багатих християн в Халкідоні. Не бажаючи земних радощів, жінка була всім серцем звернена до Бога.

Що не можна робити в цей день?

  • Перебувати поряд з відкритими водоймами, тому що є великий шанс потонути.
  • Не пліткуйте і не заздріть.
  • Не рекомендується починати жодні важливі справи.
  • Не цілуйтеся з близькою людиною цього дня – до розлуки.

Який сьогодні день в історії?

  • 1922 рік – в Звенигородці на Черкащині під час інспірованого більшовицькими агентами “з’їзді” отаманів Холодного яру, заарештували більшість цих отаманів;
  • 1926 рік – закрили й проголосили музеєм Києво-Печерську лавру;
  • 1938 рік – засудили до страти українського письменника, бандуриста Гната Хоткевича;
  • 1941 рік – почались масові убивства у Бабиному Яру;
  • 1954 рік – заснували Європейську організацію з ядерних досліджень.

Христина Бойчук

Нагору