Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

4 жовтня: що нині за день

4 жовтня 2022 року – вівторок. 223-й день війни Росії проти України. До Нового року залишилось 88 днів. Іменини сьогодні відзначать Данило, Йосип, Андрій, Дмитро, Назар, Кондрат, Розалія.

Про всі світські та церковні свята розповість Інформатор.

4 жовтня – День ветеринарної служби в системі Міністерства внутрішніх справ України. Головна мета свята – відзначити працю тих людей, які займаються епідеміологічним та санітарним контролем і проводять карантинні заходи за виявлення спалахів епізоотичних хвороб.

 

Також 4 жовтня – Всесвітній день тварин (World Animal Day). Вперше свято було організоване у Берліні відомим на той час захисником тварин та письменником Генріхом Ціммерманном 24 березня 1925 року. Через чотири роки святкування перенесли на 4 жовтня. Дату обрали не випадково – саме цього дня помер католицький священнослужитель Франциск Асизький, який вважається захисником тварин.

А ще 4 жовтня – Всесвітній тиждень космосу. Подія була створена 2000 року за рішенням Генеральної асамблеї ООН. Вперше ініціатива запровадження такого свята з’явилася під час третьої Міжнародної конференції ООН з космосу. Тоді запровадити свято хотіли 20 липня в пам’ять про висаджування американської експедиції на Місяць. Однак пропозиція була прийнята неоднозначно. Хоча більшість делегацій підтримала створення свята, але питання про дату залишилося відкритим. Тоді запровонували святкувати 4 жовтня – на честь запускання 1957 року першого штучного супутника нашої планети. Також вирішили, що це буде не один день, а цілий тиждень космосу.

4 жовтня в церковному календарі – день пам’яті апостола від 70 Кодрата. Народився приблизно в другій половині I століття. Згодом став єпископом в Афінах, коли там загинув мученицькою смертю Публій. 126 року написав твір на захист тварин – “Апологію”. Був апостолом Христовим, а тому бачив на власні очі хресну смерть Спасителя.

Нагору