Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

7 жовтня: цей день в календарі

У п’ятницю, 7 жовтня 2022 року, людям в усьому світі варто побільше посміхатися, привітати листонош, згадати табличку множення та навіть про бавовну.

Що відзначають у цей день – розповість Інформатор.

Сьогодні іменини у власників імен: Владислав, Антон, Давид, Семен, Дмитро, Степан, Фекла.

Всесвітній день бавовни. Бавовна – одна з найпоширеніших тканин у наших гардеробах. Вона зручна, гіпоалергенна, дихаюча та міцна. Бавовна — це глобальний товар, який вирощують у понад 75 країнах на п’яти континентах і продають по всьому світу. Святкування цього дня спрямоване на сприяння стійкій торговій політиці та надання країнам, що розвиваються, можливості отримувати вигоду з кожного кроку ланцюжка створення вартості бавовни.

Всесвітній день таблиці множення. Відзначати це свято почали від 2010 року. Ще чотири тисячі років тому з’явилася найбільш давня таблиця для шестидесяткового числення. Її використовували давні вавилоняни. А перша таблиця множення, яка візуально схожа на сучасну, була створена в Китаї понад 300 тисяч років до н.е. Виготовляли її з бамбукових дощечок і використовували для розрахунку десяткових чисел.

Міжнародний день листоноші. Свято заснували на честь зусиль першої людини, яка розносила газети в США музеєм Нью-Йорка 1833 року. Тоді 10-річний Бларні Флаерті вперше взяв у руки стос газет і вийшов на вулицю. Тоді хлопець кричав “Газета!” і давав у руки перехожих видання. А саме свято започаткували 1969 року.

Всесвітній день усмішки. В цей день нас закликають вкрай позитивно впливати на наш з вами настрій. Виникненню цього свята посприяв колись зовсім невідомий американський художник Харві Белл. Одного разу, десь у 1963-му році, до нього надійшло замовлення від однієї страхової компанії State Mutual Life Assurance Company of America на виготовлення якого-небудь яскравого і незабутнього символу для їх візитною картки. Як відомо, все геніальне доволі просто і Харві запропонував їм усміхнену жовту пику, відому зараз як звичайний «смайлик». Замовники схвалили цю ідею. Робота була оцінена в півсотні доларів і всі залишилися задоволені.

Всесвітній день дій за гідну працю.  Всесвітній день гідної праці, як і Всесвітній день довкілля чи День миру, потребує глобальних зусиль з боку кожної людини. Достойна робота означає можливість для кожного отримати роботу, яка приносить справедливий дохід, безпеку на робочому місці та соціальний захист для сім’ї, найкращі перспективи для особистого розвитку та соціальної інтеграції.

Міжнародний день поінформованості про тригемінальну невралгію. Патологія, при якій спостерігається ураження периферичних нервових закінчень, розташованих в лицьовій області. Вона зазвичай викликається запаленням однієї або декількох гілок трійчастого нерва. Уперше День обізнаності про тригемінальну невралгію був проведений у 2013 році, його ідея належить Тоні Сондерс із TNnME. У цей день фахівці намагаються привернути увагу до проблеми тригемінальної невралгії в соціальних мережах. Багато людей збирають кошти на боротьбу з лицьовим болем, створюючи і продаючи футболки та інші друковані товари. Деякі люди продають свої вироби.

В церковному календарі – день пам’яті преподобного Копрія. Новонародженого Копрія знайшли монахи обителі святого Феодосія в Палестині. Так як він лежав на купі перегною (копрія), то вирішили його так і назвати. Виховувався в монастирі. Згодом прийняв постриг і провів в обителі все своє життя. Мирно помер у віці 90 років.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Ольга Пукавчук

Нагору