Квашена капуста – хіт осені та неймовірна насолода зими. З чим тільки її не їдять і яких рецептів не вигадують, аби приготувати її по-новому. Але цьогоріч доведеться знову вигадувати щось нове – треба вразити всіх рідних.
Інформатор підготував для вас рецепти, які не залишать байдужими прискіпливих дегустаторів.
Швидка квашена капуста
Інгредієнти на одну 3-х літрову банку:
- капуста 1 кг 600 г,
- морква 1 середня (100 г),
- 1 л кип’яченої води,
- 2 ст. л. солі,
- 1 ст. л. цукру.
Приготування:
- Воду закип’ятити і поставити остигати. Додати сіль, цукор. Розмішати.
- Капусту нашаткувати. Моркву натерти на крупній тертці. Перемішати.
- Частину капусти покласти в банку, дерев’яним товкачем обережно утрамбували. І так до плічок банки.
- Залити розсолом. Накрити капроновою кришкою.
- Банку поставити в миску або глибоку тарілку (при бродінні розсіл може виливатися з-під кришки). Залишили на 3 дні при кімнатній температурі.
- Через 3 дні дерев’яною паличкою зробити поглиблення у капусті, щоб вийшла гіркота і залишити на кілька годин. Якщо є можливість краще винести на цей час на повітря. Капуста готова.
Капуста квашена швидкого приготування
Інгредієнти:
- капуста білокачанна – 1 кг
- морква – 1-3 шт
- часник (за бажанням) – 3-4 зубчики
- цукор-пісок – 0,5 склянки
- сіль грубого помелу – 1 ст. л.
- вода – 500 мл
- перець чорний – 4-5 шт
- перець запашний – 3-4 шт
- олія – 0,5 склянки
- оцет столовий 9% – 10 ст. л.
Приготування:
- Капусту нарізати тонкою, довгою соломкою. Моркву почистити, помити і натерти на великій тертці.
- Часник почистити, пропустити через прес. Змішати в мисці всі овочі.
- У каструлю налити воду, закип’ятити. Всипати цукровий пісок, сіль, спеції, налити олію та оцет. Перемішати. Кип’ятити 1 хвилину.
- Гарячу заливку вилити в капусту. Зверху капусту накрити перевернутою тарілкою великого діаметру, на яку поставити щось важке. Залишити настоюватися при кімнатній температурі.
- Через 4-5 годин швидка квашена капуста буде готова. Готову квашену капусту потрібно перекласти в банки, накрити капроновими кришками й зберігати в холодильнику.
Засолка капусти на зиму з медом
Інгредієнти:
- вода (кип’ячена тепла, для розсолу) – 1 л,
- сіль (з гіркою) – 1 ст. л,
- мед – 1 ст. л,
- кмин (або насіння кропу) – 1 ст. л,
- капуста білокачанна – 1 шт,
- морква – 2 шт.
Приготування:
- Аби приготувати розсіл: в теплу кип’ячену воду додати сіль і мед, розмішати. Вода повинна бути теплою.
- Нашатковану капусту з морквою трохи утрамбувати. Не зовсім щільно, залити розсолом та залишити в теплому місці.
- Додати за смаком кріп чи кмин.
- Через 2 дні капуста готова. Не забувайте протикати її. Через два дні потрібно винести на холод.
Отож обирайте найближчий рецепт до душі та готуйте квашену капусту із задоволенням.
Якщо ж ви хотіли дізнатися ціни на капусту в Коломиї – ми маємо детальний огляд: А що з капустою? | вартість білокачанної на коломийському базарі
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.
Христина Бойчук