Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Свята та іменини 8 жовтня

У суботу, 8 жовтня, в Україні професійне свято відзначають юристи, а іменини святкує Євген, Герман, Микола, Максим, Прохор, Павло, Сергій, Роман і Таїсія.

Чим ще прикметна сьогоднішня дата – ділиться Інформатор.

8 жовтня в церковному календарі – день пам’яті преподобної Єфросинії Олександрійської. Народилася свята на початку V століття у родині знатних батьків в Олександрії. Її мати померла дуже рано, а тому дівчинку виховував батько Пафнутій. Він був християнином, відвідував монастир. Коли Єфросинії виповнилося 18 років, батько вирішив видати дочку заміж. Але дівчина прагнула монашеського життя. Вона таємно прийняла постриг від мандруючого монаха, а потім покинула батьківський дім.

День юриста України. Порядок в державі і благополуччя його громадян невід’ємно пов’язано з максимальним дотриманням і повагою прав і свобод людини. Це важке завдання для молодої держави, але від її вирішення залежить життєздатність будь-якого цивілізованої суспільства. Юристи і правознавці, покликані суспільством для вирішення цього завдання, щоденно стикаючись з найрізноманітнішими проблемами, твердо стоять на позиціях підвищення правової культури українських громадян різних верств населення. Зі святом, юристи!

Всесвітній день перелітних птахів. Проводять у другу суботу травня та жовтня за підтримки Програми ООН з навколишнього середовища – UNEP. Ці жовтневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Європейський день донорства та трансплантації органів. Проводять в другу суботу жовтня. Хештег – #EODD. Захід проводиться з метою підвищення обізнаності про важливість донорства органів, тканин і клітин як способу поліпшення і порятунку життів.

Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги. Хоспіс є однією з форм паліативної допомоги – це спеціалізована медична установа для догляду за невиліковно хворими людьми в кінці життя. Філософія хоспісу стверджує, що хоспіс – це не «будинок смерті», але «будинок життя». Цілі цього дня полягають у підвищенні інформованості світової громадськості про проблеми паліативної допомоги та хоспісів, сприяння у створенні умов для того, щоб люди могли висловити свої думки про проблему; підвищення розуміння медичних, соціальних, практичних і духовних потреб людей, які мають невиліковні захворювання та членів їх сімей.

Ольга Пукавчук

Нагору