З чим у вас асоціюється осінь? Бо у нас з гарбузовими стравами, які приваблюють запаморочливим ароматом. Їхній помаранчевий колір нагадує листя, яке осипається з дерев.
А тому, аби передати вам осінній настрій, Інформатор ділиться рецептами.
М’ясна запіканка з гарбузом та помідорами
М’ясна запіканка з гарбузом та помідорами особливо сподобається любителям ситних м’ясних страв. При цьому готується вона досить швидко, а сам рецепт нескладний у приготуванні.
Інгредієнти:
- 1 кг м’яса (свинина або куряче філе)
- 1 гарбуз середньої величини
- 150 г рису
- 100 г цибулі
- 100 г вершкового масла
- 3 помідори
- сіль, перець, інші спеції – за смаком
Спосіб приготування:
- М’ясо наріжте дрібними шматочками, всипте у невелику каструлю та залийте водою так, щоб м’ясо було злегка покрите. Тоді закрийте посуд кришкою й тушкуйте м’ясо до готовності на слабкому вогні.
- Рис відваріть до напівготовності.
- Дрібно наріжте цибулю й обсмажте до золотистого кольору у маслі.
- Гарбуз очистіть й наріжте тонкими скибочками.
- Готове м’ясо змішайте з рисом і цибулею, поперчіть, посоліть або додайте інші улюблені спеції за смаком.
- Потім у глибоку сковороду, змащену вершковим маслом, покладіть шар гарбуза, тоді – м’ясо з рисом, знову шар гарбуза, а зверху викладіть кружальцями помідори по всій поверхні. Влийте трохи окропу або підсоленого бульйону й запікайте в духовці під кришкою до готовності гарбуза.
Суп-пюре з гарбуза та білих грибів
Ніжний суп-пюре з гарбуза та білих грибів – це ідеальний варіант для маленьких гурманів, в яких так складно “впихнути” хоч якийсь суп. Окрім чудового смаку, цей суп – джерело вітамінів та поживних речовин, тож матусі будуть просто в захваті від цього рецепту.
Інгредієнти:
- 200 г гарбуза
- 200 г білих грибів (печериць)
- 2 картоплини
- 1 помідор
- корінь петрушки
- 1 цибулина
- 2 ст. ложки рослинної олії
- 5 стаканів води
- сіль, перець та інші спеції за смаком
- зелень
Спосіб приготування:
- Гриби та цибулю наріжте невеликими шматочками, подрібніть корінь петрушки – у блендері чи вручну. Перемішайте все та обсмажте на рослинній олії (підійде як соняшникова, так і оливкова).
- Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, залийте гарячою водою та варіть близько 10 хвилин.
- Додайте обсмажені овочі, порізані помідори, сіль, перець та інші спеції за смаком і варіть до готовності на невеликому вогні.
- Готовий суп подрібніть в блендері, а перед подачею додайте зелень для аромату та смаку. В суп можна також додати сухарики або їсти його з грінками.
Теплий салат з гарбузом
Теплий салат з гарбузом буде виглядати вишукано та дорого, і в той же час на його приготування ви витратите зовсім мало часу та коштів. А головне, цей салат вразить вас своїм унікальним смаком та яскравим виглядом.
Інгредієнти:
- 200 г гарбуза
- листя салату (шпинат, латук, рукола)
- 10 г волоських горіхів
- 50 г домашнього сиру
- червона цибуля
- бальзамічний оцет або лимонний сік
- рослинна олія
- сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Гарбуз поріжте дольками або кубиками і поставте запікати в духовку при температурі 180°C приблизно на 15 хв. Як альтернативний варіант – можна обсмажити гарбуз на грилі або сковорідці з рифленим дном.
- В миску викладіть мікс листя салату (салат, шпинат, рукола, латук тощо), додайте горішки, домашній сир і нарізану червону цибулю (за смаком).
- Додайте в салат приготований гарбуз та заправте бальзамічним оцтом або лимонним соком і оливковою чи соняшниковою олією.
- Поперчіть та посоліть за смаком і перемішайте.
- Такий теплий салат є досить універсальним. Не обов’язково чітко дотримуватися цього рецепту – інгредієнти можна комбінувати за вашим смаком та побажаннями. Наприклад, замість горіхів можна додати підсмажене насіння кунжуту, а замість оливкової олії заправляти салат лляною.
До теми: Квашена капуста | підбірка рецептів для господинь
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.
Христина Бойчук