Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як підготувати батареї до зими та чи потрібно це робити?

О, так! На зиму треба готувати не тільки закрутки, а й батареї. І цікаво, що йдеться саме про зовнішнє очищення. Це потрібно для здоров’я людей та для кращого теплопостачання.

Інформатор підготував для вас все, що потрібно знати про процес підготовки батерей до зими.

Радіатори для опалення потребують ретельного та регулярного очищення. Навіть якщо неозброєним оком бруду не видно. Пил накопичується між секціями батарей та погано впливає на здоров’я людей (особливо алергіків), а ще шкодить на віддачу тепла батареєю. Сталеві і чавунні батареї слід очищати щотижня.

Що потрібно для миття батарей опалення?

  • пилотяг;
  • йоржик;
  • 2 ганчірки;
  • щітка;
  • пульверизатор;
  • ємність;
  • поліетилен;
  • парогенератор або фен.

Спочатку потрібно пилососом “пройтись” по радіатору, тим самим збираючи перший шар пилу. Для цього треба зняти насадку або використовувати пласку насадку. Після цього варто застелити поліетилен або стару ганчірку на підлозі під батареєю. Чавунні (або сталеві) батареї можна очищати палицею, яка обмотана марлею, або йоржиком. Для алюмінієвих батарей використовуйте фен або парогенератор.

Сухий спосіб очищення

Тут потрібні пилосос та щітка для пилу. Можна також використовувати фен, щоб здути пил з тих ділянок, до яких не дістане щітка або пилосос. Після першого етапу протріть батарею сухою ганчіркою. До чавунних виробів пил прилипає, тому його слід прибирати вологими методами очищення.

Вологий спосіб очищення за допомогою хімії

Якщо на радіаторі з’явилася пляма бруду, потрібно використати мийні засоби та воду. Тут потрібно набрати теплу воду в ємність і додати розчин для миття посуду. Потім йоржиком або щіткою пройтися між чавунними секціями. Всі плями зовні відмиваються ганчіркою. Після цього витріть батарею насухо.

Застарілі плями відмити важко. А тому їх варто попередньо замочити. Перед процедурою не забудьте постелити під батареєю поліетилен. Всі брудні сліди потрібно змити ганчіркою, змоченою у миючому розчині. Можна залишити розчин на батареї на 15 хвилин, а потім протерти щіткою та змити.

Не всі засоби підійдуть для миття батареї. Річ у тому, що занадто агресивна хімія може стати причиною пошкодження фарби на радіаторі. А тому уникайте фосфатних та хлоровмісних речовин (читайте на етикетках склад хімічних засобів).

Також можуть допомогти впоратися з забруднення перекис водню, мило, сода, лимонна кислота.

На кухні батареї забруднюються частіше й сильніше. Тому вони їх миття потребує більше часу та енергії. Для цього можна використовувати зубний порошок або пасту. Їх наносять на губку, а потім протирають кожну секцію від бруду. Після використання будь-якого засобу батарею потрібно очистити водою та витерти насухо.

Як очистити батареї парою?

Алюмінієвий радіатор промити вологою ганчіркою можна лише зовні. Щоб дістатися всередину, вам потрібен фен та парогенератор. Фен здує весь пил, а парогенератор вирішить інші проблеми: нашарування пилу, застарілі та засохлі плями бруду, бактерії.

Важливо дотримуватися правил безпеки, адже якщо батареї опалення неякісно пофарбовані, фарба може пошкодитися. Тому не варто очищати довго одну й ту саму ділянку. Під сам радіатор рекомендовано постелити поліетилен, а також не забудьте захистити стіни.

До теми: Як підготувати оселю до опалювального сезону?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Христина Бойчук

Нагору