Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

11 жовтня: історичні дати, іменини, свята

11 жовтня 2022 року – вівторок. 230-й день війни Росії проти України. До Нового року залишився 81 день. Наша країна другий день поспіль під масованими ракетники атаками росії.

Цей день, без сумніву, увійде в історію, а наразі згадаємо разом з Інформатором попередні пам’ятні дати 11 жовтня.

Іменини сьогодні мають Олексій, Олександр, Антон, Анатолій, Валентин, Опанас, В’ячеслав, Василь, Єфрем, Григорій, Ілля, Іван, Лавр, Кирило, Лука, Матвій, Марк, Микола, Нестор, Сергій, Семен, Федір, Степан, Марія, Уляна.

11 жовтня – Міжнародний день дівчаток. Головна мета свята – поширити в суспільстві інформацію про болючі проблеми, з якими мають справу неповнолітні дівчатка в усьому світі – нерівність, соціальна несправедливість та незахищеність. Чому немає дня хлопчиків? Все тому, що дівчатка стикаються з набагато більшою дискримінацією та різноманітними проблемами, наприклад, ранньою вагітністю чи примусовим заміжжям. Ідея створити свято належить некомерційній організації Plan International, яка діє в усьому світі.

Також 11 жовтня – Міжнародний день камінг-ауту. Головна мета свята – підтримати членів ЛГБТ+ спільноти в їхньому бажанні зробити камінг-аут. Цей термін з англійської мови перекладається як “вихід”. Тобто це – добровільне і відкрите визнання перед близькими, рідними, друзями та колегами своєї сексуальної орієнтації чи гендерної належності. Вперше день відсвяткували в США 1988 року. А його ініціаторами стали Роберт Айхберг (психолог) та Джин О’Лірі (активістка, політична лідерка та лесбійка).

1 жовтня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Харитона Сповідника. Християнський святий, який жив у місті Іконії в римській провінції Ліаконія (нині Туреччина). Вирізнявся особливими чеснотами. Харитона взяли під варту під час одного з християнських гонінь. Але він продовжував відкрито сповідувати християнство. За це він зазнав великих мук, але залишився живим. Святого звільнили з в’язниці через смерть імператора. Помер святий в глибокій старості. За переказами йому було 350 років.

В цей день народилися:

1672 рік — гетьман Війська Запорізького Пилип Орлик;
1884 рік — український військовий і політичний діяч Микола Чеботарів;
1887 рік — український громадсько-політичний діяч Мирослав Січинський;
1905 рік — український інженер, письменник Віктор Кравченко;
1906 рік — український кінорежисер Ігор Савченко;
1942 рік — український письменник, політик Володимир Яворівський;
1969 рік — українська легкоатлетка Тетяна Терещук-Антіпова;
1983 рік — український шахіст, чемпіон світу з шахів 2002 року Руслан Пономарьов;
1998 рік — український хіп-хоп та реп-виконавець Вячеслав Дрофа.

Що не можна робити в цей день

Не варто їсти ягід, тому що вважається, що цього дня вони прокляті.
Не можна вимітати з дому сміття, бо своє щастя викинеш.
Заборонено відправлятися в дорогу, бо може статися біда.

Народні прикмети і традиції на 11 жовтня
вранці іній – зима буде довгою;
птахи низько над землею летять – зима прийде рано і буде холодною;
береза вже без листя – чекайте на сувору зиму;
сонце на заході червоне – завтра буде вітряно.

В народі 11 жовтня називали Харитонів день. Наші предки казали, що “Харитон в хаті нашкодив”, тому день вважався дуже нещасливим. А тому, щоб не підхопити негативу, обов’язково цього дня сиділи вдома.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору