Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Реалії українського футболу під час війни | Динамо-Рух

23 серпня розпочався історичний Чемпіонат України з футболу – перший в своєму роді. Адже він проходить у реаліях повномасштабного вторгнення рф.

Інформатор відвідав черговий матч V-Bet Ліги між командами Динамо та Рух у Львові, і дізнавався детальніше, як це – грати під обстрілами.

Перед початком нового футбольного сезону точилися дискусії на рахунок того у якому форматі має відбуватися турнір. Проте керівництво держави наголосило на тому, що Українська Прем’єр Ліга, якщо і відбудеться, то тільки на теренах України. На початку червня ухвалили таке рішення і вже декілька місяців футболісти зустрічаються на полі в українських містах.

Але звісно відбулося це за декількох умов: матчі проводять на території України, де є відносна безпека, тобто подалі від активних бойових дій, глядачів немає на трибунах, а на стадіонах є укриття. Якщо гра проводиться близько до державного кордону з окупантами або їхніми союзниками, то гостьова команда, яка їде до господарів, має дати своє погодження для того, щоб поєдинок відбувся, якщо ні, то матч переносять. Також обов’язковою умовою є присутність медиків, ДСНС та представників від місцевих військових адміністрацій.

Усі команди УПЛ створили флешмоб, він полягає у тому, що футболісти на поле виходять укутані прапором та вшановують хвилиною мовчання усіх захисників та захисниць України, які загинули за волю та незалежність України. У прямому ефірі глядачі можуть донатити для ЗСУ за допомогою QR-коду. Деякі клуби продають віртуальні квитки на матч, а зібрані кошти дають сім’ям загиблих героїв та на потреби військовим.

До слова, футбольне коло України особливо допомагає армії. Футболісти закуповують десятками військову техніку, автомобілі, дрони. Проводяться благодійні аукціони футболок, на яких збираються колосальні суми. А за ініціативою Романа Зозулі розпочався збір коштів на футбольний байрактар. Свій внесок можна зробити за посиланням.

9 жовтня у Львові на стадіоні “Арена Львів” відбувався матч Динамо-Рух.

Знаємо, що поєдинок закінчився з результатом 3:0 на користь киян.

Цей матч вкотре нагадав, що таке гра під час війни, адже не обійшлося без повітряної тривоги, яка супроводжує нас всіх від 24 лютого. Незважаючи на те, що футболістам залишилося зіграти всього 10 хвилин основного часу 2 тайму, матч були вимушені зупинити і провести, як гравців так і пресу в укриття, заради безпеки, адже це найважливіше. Цього разу загроза влучання ракети була трохи більше ніж годину часу.

Після виходу на поле, необхідна розминка для розігріву м’язів, бо без неї продовження гри може бути небезпечне та травматичне. Тож очікування продовження матчу затрималося ще на 10 хвилин. Після цього гру відновили і дограли 2 тайм.

Коментар про футбол та емоції під час війни спеціально для Інформатора розповів гравець Національної Збірної України та “Динамо-Київ” Олександр Караваєв.

Коли тільки розпочалося повномасштабне вторгнення і ще не було відомо, що буде з українським чемпіонатом, чи не було у вас думок покинути “Динамо” та перейти у європейську команду?

Всі одразу почали думати, щоб перейти чи ще щось, така ситуація. Але по-перше, ти не знаєш, як ти маєш виїхати, тому що такого закону нема, в принципі можливо і є таке, що ти показуєш документ про трансфер і тд., але я цим не цікавився.

Що для Вас було найважчим за період чемпіонату під час війни?

Мабуть те, що сім’я спочатку не була біля мене. Оці переживання за рідних. Коли вони вже виїхали закордон, тоді стало набагато легше та спокійніше в моральному плані.

Як на рахунок фізичної виснаженості, це також, мабуть, важко?

Ну переїзди – це вже другорядне, порівняно з проблемами і переживаннями, які є в людей і те, що мої рідні були на окупованій території, а не в безпеці, то це не так важко. Коли розумієш, яка зараз ситуація, то всі ці проблеми відходять на другий план і все.

Який момент найбільше вразив та розчулив під час війни?

Вражає, мабуть, навіть до сьогоднішнього дня, той момент, що всі наші люди, тай не тільки наші, а й іноземці так згуртувалися разом і допомагають один одному. У мене є дуже багато знайомих у Херсоні, і вони самі пропонували мені і моїм рідним якусь допомогу, хоча я розумію, що у них не є дуже добре фінансове становище, але вони все одно хочуть допомогти. Саме тоді ти розумієш, що у людей може нічого не бути, але вони віддадуть останнє для того, щоб комусь допомогти.

Після матчу на прес-конференції головний тренер клубу «Рух» Леонід Кучук, який за національністю білорус відповів на запитання:

Як вплинула війна на вашу команду?

Як і на всіх. Ми провели вже три матчі, які переривалися через повітряну тривогу. Усі дуже переживають за своїх близьких , за те, що відбувається, наприклад , у Запоріжжі. Мої футбольні враження зараз випалюються війною. Я в шоці від того, що роблять ці виродки. Дай Боже, щоб ми всі знову жили мирно.

Доля проведення матчів наступного туру УПЛ поки невідома, через загрозу ракетних ударів. Остаточного рішення ще немає.

Попри напад окупантів Україна грає у футбол, чемпіонати відновлені, а команди боряться у єврокубках з найкращими командами світу. До слова “Шахтар” вчора показав феєричну гру у матчі з “Реалом” – найкращим клубом сучасності. Наша Збірна тішить цілу країну виступами у міжнародних матчах, а футболісти успішно виступають у топових європейський лігах, де здобувають кубки і присвячують їх рідній країні. рф не може похвалитися успіхами своїх команд, адже на щастя повністю ізольована та відрубана від світового футболу, де їм і є законне місце. Зараз вони мають тільки свій нецікавий і корумпований недочемпіонат, який ніхто у цивилізованому світі не дивиться і не визнає.

Слава Україні! Разом до перемоги!

До теми: Куликів-Варатик | анонс матчу

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Вікторія Ровенчук

Нагору