Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

14 жовтня: який сьогодні день

Покрова, День захисників та захисниць, козацтва та УПА – це найголовніші свята, які відзначають українці 14 жовтня. Тим часом у світі цього дня чимало інших подій та свят.

Чим знаменна сьогоднішня дата – розповість Інформатор.

Іменини святкують: Марія, Іван, Віра, Олександр, Георгій, Олексій, Михайло, Іван, Микола, Роман, Петро, а також Савва.

14 жовтня маємо велике церковне свято — Покрова Пресвятої Богородиці. За повір’ями, “Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду — льодом, а дівчат — шлюбним вінцем”. В українських селах до сьогодні існує традиція влаштовувати весілля після Покрови. Богоматір з давніх часів вважалася покровителькою українських козаків.

День захисників і захисниць України. Це свято знає кожен українець. Його назва говорить сама за себе. Сьогодні воно набуло особливого значення. У цей день не забудьте привітати всіх захисників і захисниць нашої Батьківщини.

До теми: Цікаві листівки до Дня захисників та захисниць

День створення Української повстанської армії. Боротьба УПА — складова Українського визвольного руху 1920—1950 років. Найактивнішу частину своєї діяльності вона розпочала з весни 1943 року на територіях Волинь-Поділля, Галичини, Холмщини та Північної Буковини. Окремі загони також діяли і на території східної України, на Донбасі та навіть на Кубані. Упівці – також наші герої.

День Українського козацтва. Важко переоцінити роль козацтва в історії українського народу. У XVI-XVII ст. в ході боротьби з іноземними завойовниками українська народність істотно консолідувалася. Найважливішу роль зіграло при цьому виникнення особливих військових формувань – козацтва (XV століття), яке створило державу (XVI століття) зі своєрідним республіканським ладом – Запорізьку Січ, яка стала політичним оплотом українців.

Міжнародний день ветеринарної медсестри. Всі ми знаємо, наскільки важливі ветеринарні медсестри для нас, наших вихованців і для ветеринарії в цілому. День ветеринарної медсестри, на думку Veterinary Nurses Council of Australia (VNCA), є хорошим приводом для вдячних власників домашніх тварин і широкої громадськості, щоб сказати «дякую» місцевим ветеринарним медсестрам за їх допомогу, за те, що у них виходить найкраще.

День екологічної освіти. Екологічна освіта в світі вважається сьогодні пріоритетним напрямом навчання і виховання учнів загальноосвітніх шкіл. Офіційно проводять World Environmental Education Day 14 жовтня, але багато екологічних організацій відзначають цей День також 26 січня і 12 травня.

Всесвітній день яйця. Звичайно ж це свято ще не стало офіційним святом для всіх без винятку шанувальників і любителів яєчні і омлетів, сирників і запіканок, а також і інших кулінарних страв, де одним з основних інгредієнтів є яйце. Але в цьому й немає необхідності. Адже віддаючи перевагу тій чи іншій їжі ми в свою чергу отримуємо і ділимося тією радістю, яку відчуваємо під час їжі, так би мовити, святкуємо цей час на рівні свого власного розуміння, часто не помічаючи того.

Міжнародний день стандартизації. Відзначають його, щоб підкреслити важливість стандартизації для всієї світової економіки.
Довідка. Стандартизація істотно впливає на темпи розвитку та рівень виробництва. Базуючись на останніх досягненнях науки, техніки та практичного досвіду, стандартизація багато в чому не тільки визначає досягнутий рівень виробництва, але і є одним із стимулів прогресу науки і техніки.

День лисого і вільного. Цей день відзначається на честь лисих людей. День «Будь лисим та вільним» для всіх. Так, це річ. Через цей стан багато чоловіків почуваються невпевнено і страждають від низької самооцінки. Святкування “голої корони”, День “Будь лисим і вільним” визнає красу оголення шкіри голови.
Всесвітній день «Будь лисим і вільним» відзначається у всьому світі, щоб відсвяткувати красу облисіння та підтримати людей, які, наприклад, страждають від випадання волосся через лікування раку.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Ольга Пукавчук

Нагору