Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | Свята, іменники та події

16 жовтня – неділя. 235 день війни росії проти України. До Нового року залишилось 76 днів. Не забудьте сьогодні привітати іменинників, які носять ім’я: Денис, Павло, Петро та Іван.

Інформатор розкаже, що сьогодні відзначають у світі та в Україні.

16 жовтня – День працівників харчової промисловості. Щороку свято припадає на третю неділю жовтня. Його запровадили 1966 року, а пізніше затвердили указом президента України 1995 року.

Також 16 жовтня – Міжнародний день ремонту (International Repair Day). Вперше свято було проведене організацією Open Repair Alliance 2017 року. Тоді його головною метою була пропаганда цінності та важливості ремонту.

А ще 16 жовтня – Всесвітній день хліба. Свято створили за ініціативи Міжнародного об’єднання пекарів та кондитерів 2006 року. Багато народів вважають борошняний виріб головною стравою на столі. Перша хлібина була створена понад 5 тисяч років тому і вона зовсім не була схожа на сучасну. Єгиптяни готували хліб з зерен злаків та каші.

16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування. Святкується у 50-ти країнах світу. Головна мета – підвищити поінформованість населення про необхідність правильної організації здорового харчування.

Також 16 жовтня – Всесвітній день хребта (World Spine Day). Свято було створене 2008 року за ініціативи Всесвітньої федерації хіропрактики. Важливо пам’ятати, що хребет – найбільш важлива структура тіла, яка виконує опорну, захисну та рухову функції.

А ще 16 жовтня – День безпритульної кішки. Головна мета – нагадати людям про любов до тварин, а також закликати їх до більш відповідального та гуманного ставлення до кішок.

16 жовтня – День алерголога. Дату обрали не випадково. Саме цього дня народився лікар-педіатр Клеменс Фон Пірке, який ввів термін “алергія” 1906 року.

Також 16 жовтня – День керівника (шефа або боса). Традиція святкувати це свято з’явилася в американському місті Дірфілд (штат Іллінойс). Його вперше організувала Патриція Хароскі 1958 року, яка на той час обіймала посаду секретаря у фірмі свого батька. Вона вирішила відсвяткувати його день народження на роботі (16 жовтня) по-особливому.

А ще 16 жовтня – Всесвітній день продовольства. Саме цього дня 1945 року Генеральною Асамблеєю ООН була заснована Продовольча та сільськогосподарська організація. Її головне завдання – позбавлення світу від голоду шляхом висвітлення основних проблем сільського господарства.

16 жовтня – Всесвітній день анестезіолога. Дату обрали не випадково. Саме цього дня 1846 року у Бостоні (США) під час операції хірург та дантист Томас Мортон вперше використав анестезію – інгаляцію діетилового ефіру.

Християни відзначають день пам’яті священномученика Діонісія Ареопагіта. Він був учнем апостола Павла та першим єпископом в Афінах. Близько 96 року загинув в Галії внаслідок переслідувань, які тоді вів проти християн правитель Доміціан.

Цей день в історії:

  • 1596 рік — розпочинається Берестейський церковний собор (за новим стилем);
  • 1793 рік — страчують Марію-Антуанетту “вдову Капет”, королеву Франції, дружину Людовика XVI і матір Людовика XVII;
  • 1813 рік — починається “Битва народів”;
  • 1918 рік — на з’їзді Вільного козацтва у Чигирині делегати від 5 українських губерній і Кубані обирають отаманом Вільного козацтва генерала Павла Скоропадського;
  • 1964 рік — Китайська Народна Республіка проводить перше випробування ядерної зброї;
  • 1978 рік — Іван Павло II (до інтронізації — Кароль Юзеф Войтила) стає 264-им Папою римським і першим неіталійцем на папському престолі від 1523 року;
  • 1987 рік — у Львові створюють Товариство Лева;
  • 2005 рік — у Сан Луїсі (Аргентина) завершується Чемпіонат світу з шахів ФІДЕ.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Вікторія Ровенчук

Нагору