Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | Свята, іменники та події

20 жовтня – четвер, 241-й день війни росії проти України. До Нового року залишилось 72 дні. Не забудьте сьогодні привітати іменинників, які носять ім’я: Сергій, Олександра, Святослава, Йосип, Пелагея, Юліан, Микола та Марк.

Інформатор розкаже, що сьогодні відзначають у світі та в Україні.

20 жовтня – Міжнародний день лінивця (International Sloth Day). Ні не про того, що ви щойно подумали. Свято було створено фондом захисту дикої природи AIUNAU. Перша міжнародна нарада, присвячена цим найповільнішим тваринам світу, була проведена в листопаді 2010 року в колумбійському місті Медельїн.

Також 20 жовтня – Всесвітній день статистики. Сьогодні неможливо уявити жодної сфери діяльності людини без статистики. Свято припадає всього лише раз на п’ять років.

А ще 20 жовтня – Міжнародний день кухаря і кулінара. Свято досить молоде, його заснували з ініціативи асоціації, яка підтримує кулінарні співтовариства з різних країн 2004 року. Кухарська справа – одна з найдавніших професій. Щойно люди навчилися добувати вогонь, вони відразу почали готувати на ньому страви. Донині збереглися рецепти Стародавніх Китаю та Єгипту.

20 жовтня – Міжнародний день авіадиспетчера. Свято заснували після того, як у столиці Нідерландів створили всесвітнє об’єднання спілок авіаційних диспетчерів (IFATCA). Головна його мета – сприяти розвитку інтересів професії.

Також 20 жовтня – Всесвітній день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. 2005 року президент України підписав відповідний документ. На жаль, рак грудей займає перше місце в світі серед онкозахворювань. Найчастіше він вражає жінок. Щорічно лише в Україні реєструють майже 15 тисяч жіночого населення.

А ще 20 жовтня – Всесвітній день профілактики остеопорозу. Він був створений з ініціативи Національного товариства остеопорозу у Великій Британії за рішенням ВООЗ. Це невиліковне прогресуюче захворювання, яке вражає опорно-рухову систему, деформує та знижує щільність кісток, через це вони втрачають міцність.

20 жовтня – Міжнародний день кредитних спілок. Свято існує дуже давно, вперше його відсвяткували 1927 року за ініціативи американської Ліги кредитних спілок у Масачусетсі.

Християни сьогодні відзначають день пам’яті мучеників Юліана і Кесарія. Вони постраждали за часів правління імператора Клавдія I. Кесарія прийшов в місто Теракінію, де побачив язичницькі жертви і затоптав їх ногами. Його відразу ув’язнили, а потім силою привели до язичницьків ідолів. Капище обрушилося і поховало під собою жерців. В цьому діянні до нього приєднався Юліан. За це їх кинули в море, де тіла виловили християни і поховали.

Цей день в історії:

  • 1918 рік — Польські делегати Львівської міської ради проголошують про приєднання Львова до Польщі;
  • 1924 рік — у Харкові відкривають першу в УСРР радіостанцію;
  • 1930 рік — більшовики розстрілюють генерала-хорунжого УНР Юрія Тютюнника;
  • 1939 рік — народився український письменник, державний і громадський діяч Леонід Вернигора;
  • 1944 рік — відбувається перший бойовий виліт японських камікадзе;
  • 1945 рік — внаслідок всенародного плебісциту Монгольська Народна Республіка підтверджує намір залишатись незалежною державою;
  • 1947 рік— комісія з розслідування антиамериканської діяльності починає слухання щодо проникненню комуністів до Голлівуду;
  • 1953 рік — в США виходить в світ антиутопія Рея Бредбері “451 градус за Фаренгейтом”;
  • 1959 рік — Степана Бандеру ховають на мюнхенському цвинтарі Вальдфрідгоф;
  • 1993 рік — Парламент Естонії приймає заяву, в якій засудив комуністичну політику геноциду в Україні.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Вікторія Ровенчук

Нагору