Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

21 жовтня: свята, іменинники та пам’ятні дати

21 жовтня – п’ятниця. 240 день війни росії проти України. До Нового року залишився 71 день. Сьогодні іменини святкують Віктор, Василь, Дмитро, Володимир, Іван, Павло, Микола, Петро, Тетяна, Єлизавета, Марія, Пелагея, Надія.

Чим цікавий сьогоднішній день – читайте на Інформаторі.

21 жовтня – Міжнародний день начос (International Day of the Nacho). Це свято особливо люблять мешканці США та Мексики. Начос – це мексиканські чіпси, які готуються з кукурудзяної тортильї. Всередину додаються різноманітні добавки: чилі, оливки, сир, чорна квасоля.

А ще 21 жовтня – Всесвітній день йододефіциту. В організмі здорової людини повинно міститися 25-35 мг йоду. Коли йоду недостатньо, щитоподібна залоза починає виробляти мало потрібних гормонів. Цей стан називається йододефіцитом або гіпотиреозом.

21 жовтня – Всесвітній день шампанського. Шампанське виникло випадково в одному з холодних регіонів Франції. Через зміну погоди в сторону зниження процес бродіння вина перервався. А коли температура підвищилася, бродіння відновилося. Однак цього разу зупинити його не вдалося. Так і виник напій з бульбашками.

Також 21 жовтня – День базіки (День балаканини) – Babbling Day. Свято святкують в більшій частині країн Європи та Америки. Присвячене воно тим людям, які постійно говорять, як малі діти. Історія свята невідома, але існує думка, що його заснувала одна з таких людей.

21 жовтня в церковному календарі – день пам’яті преподобної Таїсії. Народилася в кінці III століття в Єгипті. Її матір була жінкою легкої поведінки, а тому з юного віку Таїсія також стала блудницею. Якось розповіді про Таїсію дійшли до старця Пануфрія Великого. Він вдягнувся в світський одяг і пішов навідати жінку, щоб наставити її на шлях істини. Він розповів їй, що Бог завжди бачить всі її гріхи. Таїсія прийшла в глибокий відчай і відразу вирішила стати праведною.

Що не можна робити в цей день:

  • Не пліткуйте і не розповідайте чужі секрети.
  • Дівчатам заборонено ходити в ліс насамоті, тому що їм можуть нашкодити злі сили.
  • Не варто садити чи пересаджувати рослини.

Який це день в історії?

  • 1056 рік – диякон Григорій ввів першу літеру – цей рукопис називається “Остромирове Євангеліє”;
  • 1520 рік – Фернан Магеллан відкрив і пройшов протоку між Атлантичним і Тихим океанами, названу згодом його іменем;
  • 1596 рік – уклали Берестейську унію, відповідно до якої єпископи православної церкви на територіях Речі Посполитої визнали над собою владу Папи Римського;
  • 1665 рік – українські козаки на чолі з гетьманом І. Брюховецьким підписали Московські статті;
  • 1897 рік – у Миколаєві почав працювати Чорноморський суднобудівний завод;
  • 1921 рік – Василь (Липківський) висвятився на митрополита УАПЦ;
  • 1933 рік – Микола Лемик за наказом ОУН виконав атентат у радянському консульстві у Львові на знак протесту проти Голодомору — вбив начальника канцелярії консульства, чекіста О. Майлова;
  • 1950 рік – набрали чинності Женевські конвенції про захист жертв війни;
  • 1993 рік – на Всеукраїнському Православному Соборі Володимира Романюка обрали Патріархом Київським і всієї Руси-України;
  • 1995 рік – Помісний Собор Української Православної Церкви Київського патріархату обрав патріархом Київським і всієї Руси-України митрополита Київського Філарета (Денисенка).

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

 Христина Бойчук

Нагору