Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Шахраї на дорозі: найчастіші автопідстави, про які можна навіть не здогадуватися

Існують такі ситуації на дорозі, які здаються вам стандартними. Мовляв, “всяке буває”. Але ви можете і не підозрювати, що потрапили до рук шахраїв, які хочуть виманити гроші просто посеред дороги. Бувають автопідстави, коли жертві довести свою правоту дуже важко. Тому варто бути готовим до такого розвитку подій.

Про 4 найпопулярніші автопідстави та що робити в таких випадках – розповідає Інформатор, посилаючись на “Радіо Maximum”.

Найстандартніша підставна ситуація

Їдете ви спокійно по дорозі. І тут перед вами злодій різко гальмує у зручний для цього момент. Тоді ви точно не встигнете загальмувати та пошкодите авто афериста.

Ось схожа ситуація: під час руху у лівій смузі позаду вас починає блимати фарами дорога машина, просячи дати дорогу. Як тільки ви перелаштовується у правий ряд, ззаду одразу ж під’їжджає інша автіка, яку ви нібито підрізали у момент перелаштування.

Ваші дії:

  1. Без паніки, адже тепер у всіх водіїв має бути страховка.
  2. Не можна ні за яких обставин рушати з місця, хоч би як благали або як би не погрожували шахраї. Увімкніть аварійку і виставте знак аварійної зупинки.
  3. Викличте поліцію. Якщо ваша автівка оснащена відеореєстратором – збережіть запис. Якщо немає – спробуйте знайти свідків з відеореєстратором.

Чи можна уникнути такого?

Візьміть собі за правило їхати переважно у правому ряду. Не поспішайти перелаштовуватися, якщо вам будуть блимати фарами і сигналити.

Горб. Світлофор. Удар

Тут все просто: ви стоїте на підйомі та чекаєте зелений сигнал світлофора. Шахраї користуються тим, що ухил дороги у цій ситуації може стати місцем провокації ДТП. Та навіть помітивши, що автівка попереду почне їхати на ваш автомобіль, нічого зробити не зможете. Завдання злодія якраз і полягає в тому,  щоб отримати чи спровокувати удар в зад свого автомобіля і пред’явити вам претензії. Винен той, хто стоїть позаду. А довести те, що ви стояли і дотримувалися дистанції, досить складно.

Ваші дії:

Кличте свідків, знайдіть відеореєстратор, скористайтесь безапеляційною відмовою “розбиратися на місці”. Нехай приїжджають працівники поліції. Вам треба довести власну невинність.

Чи можна уникнути?

Звертайте увагу на дистанцію під час затяжних спусків та підйомів. Шахрай не стане котитися назад на велику відстань.

Ковпаки на авто

Маєте ковпаки на авто? З ними є простий спосіб обману. Шахраї із заднього колеса автомобіля знімають ковпак, а на своєму протирають невелику ділянку (десь в області крила). Через хвилину після того, як ви поїхали, вас наздоганяють і дають власний ковпак зі словами: “Ей, друже! Ти пом’яв мені крило і навіть не помітив! Навіть ковпак відлетів!”. У таких ситуаціях вимагають, наприклад, 500 гривень, щоб компенсувати невелику подряпину.

Ваші дії:

Одразу виходьте з машини та фотографуйте свій ковпак і пошкоджене крило автомобіля поганців. Після цього відразу викликайте поліцію. Тоді, як правило, шахраї швидко “випаровуються” у невідомому напрямку. Однак якщо вони налаштовані чекати і продовжують розводити, кажіть, що вони теж покинули місце ДТП! Разом з вашими фотографіями їхні “докази” спрацюють проти них.

Чи можна уникнути?

Слід ретельно оглядати машину. Стежте за тим, щоб на ній не з’явилося плям та подряпин за час навіть короткої відсутності.

Нібито збиття людини

Інсценувати таке можна, коли ви їдете з невеликою швидкістю – близько 30-40 км/год. Людина, яка стоїть на узбіччі раптом “падає” на капот автомобіля або починає переходити дорогу так близько, що у вас немає шансів встигнути загальмувати.

Після такої події водій впадає в паніку. Потерпілий починає кричати, що його збили, у нього поламані руки й ноги, розбита голова, він себе жахливо почуває. При цьому швидко знаходяться свідки (насправді співучасники злочинця), які починають допомагати “потерпілому”. Як правило, водієві пропонують вирішити питання на місці. Сума питання – 10-20 тисяч гривень.

Ваші дії:

Зупиняйте іншу машину та пропонуйте відправити потерпілого до лікарні. Це, звичайно ж, викличе протест. Удайте, що викликаєте поліцію та говоріть “потерпілому” про те, що страхова виплатить йому хорошу суму, якщо ваша вина буде доведена, а пішохід просто заплатить штраф. Цього у більшості випадках буває достатньо для того, аби шахраї зникли.

Чи можна уникнути?

Враховуйте здатність пішоходів раптово з’являтися на дорозі. Ніколи не притискайтеся автівок, які стоять праворуч. У будь-якому потоці і заторі дотримуйтеся бічних інтервалів. Тоді ви матимете час помітити людину і вчасно зреагувати.

Сподіваємось, що ви не потрапите на гачок шахраїв.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

Ольга Пукавчук

Нагору