Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що святкують в Україні 22 жовтня?

22 жовтня – субота. 241 день повномасштабної війни росії проти України. До Нового року залишилось 70 днів. Сьогодні маємо таких іменинників: Костянтина, Максима, Петра, Юхима, Якова.

Інформатор розповідає, чим ще цікавий сьогоднішній день.

22 жовтня відзначають Всесвітній день людей з вадами мовлення. Король Великобританії, Канади, Австралії та Південної Африки Георг VI, який страждав на заїкання, визнав важливість мовної терапії для лікування заїкання ще на початку 20-го століття. Всесвітній день людей з вадами мовлення почав проводитися щорічно 22 жовтня за ініціативою фахівців з дослідження патологій мови з Канади.

Також сьогодні Міжнародний день Caps Lock. Відзначається з 2000 року за ініціативою Дерека Арнольда з Айови, США. Один раз він вирішив, що у нього, як і у багатьох інших користувачів Інтернету, досить клавіш, щоб заявити про себе в мережі і створив Caps Lock Day. Мета дня – привернути увагу тих, хто використовує стиль друкування в режимі Caps Lock. Дерек вважає його надмірним і неприпустимим для вираження своїх думок в мережі.

22 жовтня у церковному календарі вшановується пам’ять святого Якова, який належав до числа дванадцяти апостолів, особливо наближених до Ісуса Христа. Раніше він носив ім’я Матвій і не відрізнявся праведним способом життя, оскільки був митарем, збирачем податків. Однак, зустрівшись з Ісусом, захотів служити Богові.

Що не можна робити в цей день

  • Не варто йти в ліс.
  • Чоловікам заборонено цього дня голити голову.
  • Краще не пити алкоголь, крім домашнього вина.

Який це день в історії:

  • 1941 рік – радянські війська залишили з боями районні центри України – Амвросіївка, Макіївка, Старобешеве, Ясинувата Сталінської області; Дергачі, Зміїв, Золочів Харківської області,
  • 1943 рік – радянські війська вибили нацистів з міста Верхньодніпровська Дніпропетровської області,
  • 1949 рік – СРСР провів перші випробування своєї ядерної зброї,
  • 1975 рік – радянська космічна станція «Венера-9» здійснила посадку на поверхню Венери,
  • 1995 рік – на Всеукраїнському Помісному Соборі митрополита Філарета обрали Патріархом Київським і всієї Руси-України.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

 Христина Бойчук

Нагору