Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Карлсберг, врятовані реліквії та перші німецькі колоністи Коломиї: досліджуємо Маріягільф

Понад двісті років тому у самій Коломиї було аж 6 німецьких колоній. І ще дві – неподалік. Кожна – зі своїми звичаями, костелами й видатними представниками. Ми розповідали вам історію Баґінсберґу, показували давнє німецьке кладовище. А нині час настав для колонії Маріягільф, яка розташовувалась на сучасній вулиці Довбуша. 

Інформатор пропонує дізнатися більше про цей стародавній район міста. Тим більше, що у Коломиї досі збереглися не тільки речі вжитку, пам’ятки й споруди цієї доби, але й самі “богемці”.

Маріягільф (коломийська – Марґільф, нім. – Mariаhilf, пол. – Marjówka) – офіційно найстаріша німецька колонія в Коломиї, яка займала площу обабіч теперішньої вулиці Довбуша. Заснована в 1811 році переселенцями-католиками з Чеських Судет.

Також є докази, що значна частина засновників походила з Карлсберга — поселення німецько-богемських колоністів із-під Радівців Буковинського округу.

Їхні нащадки, які ще досі живуть в Коломиї, себе вважають богемцями, а не німцями.

Статистичні дані про Маріягільф та німецьке населення села Раківчик за Якобом Райнпольдом налічують 186 сімей німців, в них 684 персони.

Власність німців: 148 жилих будинків, 150 господарських будівель, 890 йохів землі та лісу, середня величина одного господарства – 4,78 йоха.

З чого все почалось

В 1362-му році Коломия отримує “маґдебурґію” (німецьке право на самоврядування), що дає поштовх для розвитку міста. Німецькі прибульці здебільшого були купцями, зброярами, найманцями-рейтарами, гармашами, каменярами… В 1405-му році німець Ніколаус Фрейстетер стає спадковим коломийським старостою. Проте, незважаючи на привілейованість, німців в середньовічній Коломиї було небагато. Все змінило входження Коломиї до складу монархії Габсбурґів.

До слова сто років тому німці становили 5 % населення міста. За переписом людности в 1931 році в Коломиї жило 33,400 душ, з того українців — 18.6%, євреїв — 42.3%, поляків — 33.7%, німців — 5.1%.Зокрема починаючи з 1811 р. тут були засновані німецькі колонії – Маріягільф (1811 р.), Баґінсберґ (1818 р.), Славці (1833 р.), Вінцентівка (1833 р.), Розенгек (1866 р.) і Флеберг (1892 р.)Маріягільф, Розенгек та Флеберг були поселеннями німців-католиків, вихідців з Судетских гір. Себе вони називали “богемцями” (der Deutschen aus Böhmen). Баґінсберґ та Славці були поселеннями німців-лютеран зі Швабії, Вінтенберґу, Палатинату (справжні «шваби»).

Звичайне людське чудо

У Маріягільфі ближче до Раківчика був величезний німецький костел. Історія стандартна.

Прийшли зі сходу “визволителі” і в 1946-му підірвали костел. В 2004-му на місці колишньої святині місцева німецька громада відбудувала “Кірху”. Повністю відбудувати було “кєжко” (тяжко), не вистачало грошей, то ж зробили ¼ від оригіналу.

Цікаве почалося пізніше.

Після відбудови костелику з навколишніх сіл почали нести врятоване від моzкалів. Костелик хоча і є новобудовою, проте різьблення в середині – автентика.

Трохи далі від костелу в напрямку міста праворуч у гущавині заховався давній німецький цвинтар.

Фоторепортаж дивіться тут

Чим займалися поселенці

Першими поселенцями були переважно незаможні німці, які приїхали щоб заготовляти ліс для склярень на Буковині. Проте через погані умови праці переселенці вирішили повертатися додому і на зворотному шляху натрапили на незаселені території навколо Коломиї та вирішили тут залишитися. Біля Коломиї німці почали зводити свої будинки та налагоджувати побут.

 

З часом постали німецькі церкви та культурні споруди, заснувалися школи. Зокрема на початку ХХ ст. в передмістях Маріягільф, Баґінсберґ функціонувала одна 4-класна мішана школа та одна мішана школа з німецькою мовою навчання була на території колоній Розенгек і Флеберг.

Про німецькі колонії згадували і мешканці міста. Зокрема найстарша мешканка Коломиї Ганна Нагірна розповідала про німецьке поселення Маріягільф, де сама народилася і де проживала значна німецька громада. Загалом на поч. ХХ ст. на коломийських передмістях мешкало 2 295 німців. І до сьогодні, про проживання німців на цій території свідчать збережені сакральні та культурні споруди.

Джерела: дослідження Івана Монолатія, Локальна Історія, Україна Інкогніта, Коломия ВЕБ портал

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Інформацію підготувала Наталка Сандецька

Нагору