Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Вітання тещі: свята й іменини 23 жовтня

23 жовтня 2022 року – неділя. 242-й день війни Росії проти України. До Нового року залишилось 69 днів. Іменини сьогодні святкують Євлампій, Амбросій, Іннокентій, Андрій, Євгенія, Євлампія.

Що нині за день – знає Інформатор.

23 жовтня – День свекрухи та тещі. Щорічно припадає на четверту неділю жовтня. Це міжнародне свято, яке в оригіналі носить назву Mother-In-Law Day і покликане вшановувати ту жінку, котра народила кохання вашого життя. Ідея святкувати це свято прийшла 1934 року. 5 березня редактор однієї з техаських газет, Джин Хоу, написав, що було б непогано святкувати День свекрухи та тещі, а не лише День матері. Хоча немає офіційних підтверджень цієї історії, сьогодні її вважають достовірною.

23 жовтня – День рекламіста (День працівників реклами). Це свято відносно молоде, воно існує з 1994 року. Рекламісти — це завжди креативні та натхненні люди, здатні створити з нічого геніальну ідею. До святкування в цей день також приєднуються працівники споріднених з рекламою областей — маркетологи, дизайнери, промоутери, копірайтери, бренд-менеджери.

Також 23 жовтня – Міжнародний день снігового барса. Перший Міжнародний форум, присвяченний збереженню популяції цих тварин, відбувся у Бішкеку (Киргизстан) 2013 року. Сніговий барс на сьогодні перебуває під захистом Чернової Книги. Наразі популяція цих тварин нараховує 4000-7500 особин. Барс став здобиччю браконьєрів через цінне хутро, яке відрізняється незвичайним окрасом.

А ще 23 жовтня – День Моля. Хоча це і неофіційне свято, одна воно дуже популярне серед хіміків в державах Північної Америки та інших. Подія завжди відбувається від 06:02 ранку до 06:02 вечора. В американському варіанті ця дата виглядає як 06, 02, 10, 23 – а саме це число Авогадро, за допомогою якого визначають кількість часток в одному молі речовини за всесвітньою системою вимірювань.

23 жовтня – Міжнародний тиждень профілактики отруєнь свинцем. Кожен рік припадає на третю декаду жовтня. Варто пам’ятати, що свинець здатний утворювати токсичні сполуки, а тому повсюдне його використання може забруднювати навколишнє середовище.

23 жовтня в церковному календарі – день пам’яті мучеників Євлампія та Євлампії. Вони були братом та сестрою, які жили на початку IV століття в місті Нікодимії. Євлампій сильно обурився, коли прочитав наказ імператора страчувати кожного, хто сповідує християнство. Юнака відразу повели на суд і довго катували. Раптово він повідомив, що хоче відвідати язичницький храм. Судді зраділи і відразу виконали прохання. Однак в капищі той вигукнув: “Іменем Господа Ісуса Христа наказую тобі, німому та бездушному ідолові, впади на землю і перетворися на прах!”. І ідол відразу повалився на землю. Народи побачив це і багато увірували тоді в Господа. А в той час його сестра, Євлампія, також оголосила суддям, що вона християнка. Після довгих катувань, вони померли в муках.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору