Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

25 жовтня: іменинники, свята та пам’ятні дати

25 жотвня, вівторок. 244-й день війни росії проти України. До Нового року залишилось 67 днів. Сьогодні свої іменини святкують Богдан, Олександр, Іван, Денис, Макар, Кузьма, Мартин, Тарас, Микола, Федот.

Які національні та міжнародні свята нині відзначають – розповідає Інформатор.

День народження Національної спілки художників України. Ця творча організація була утворена ще в 1938 році і спочатку належала до Спілки художників СРСР як українське відділення. На той час вона мала назву “Союз радянських художників України”. Зараз спілка поєднує професійних художників та митців і відомі центри художніх промислів країни. Робота Спілки відіграє визначну роль у культурному житті громадян.

Міжнародний день боротьби жінок за мир. 25 жовтня у багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день боротьби жінок за мир. Світове суспільство святкує цю подію в рамках Тижня дій за роззброєння, який щорічно розпочинається 24 жовтня.

Всесвітній день макаронів. Макарони – улюблена їжа і дорослих, і дітей практично в усіх куточках світу. В більшості країн різні види макаронних виробів об’єднані однією назвою – паста, що в перекладі з італійської означає тісто. Макарони є складовою частиною багатьох кулінарних рецептів. Це чудовий гарнір до м’яса, риби та овочів. А якщо поєднати пасту з соусом, вона стає повноцінною стравою. Якісні макарони виготовляють з пшениці твердих сортів, тому їх можуть включати до свого меню навіть прихильники здорового способу життя. Мало хто знає, але макарони мають своє власне свято. 25 жовтня кожного року у світі відзначають Всесвітній день макаронів. Започаткували його на Римському конгресі виробників пасти в 1995 році.

Всесвітній день опери. Це нове свято виникло у 2019 році. Дата проведення обрана невипадково – 25 жовтня народилися Жорж Бізе та Іоганн Штраус. Сумісна ініціатива святкування належить організаціям Опери Європи, Опери Америки та Опери Латинської Америки. Ідея була підтримана всіма провідними культурними інституціями світу.

Міжнародний день художника. Історія International Artist Day почалася у 2004 році. Святкувати цю подію запропонував відомий канадський художник Кріс Мак-Клюр, що пише полотна у стилі романтичного реалізму. Свято було започатковане, щоб підкреслити внесок художників у культурний розвиток суспільства, розповісти людству про те, що емоції та відчуття можна передавати за допомогою малюнків.

У церковному календарі нині відзначають день пам’яті мучеників Прова, Тараха й Андроника. Вони постраждали за свою віру в Христа 304 року в місті Тарса Кілікійська. Коли язичники сказали принести ідолам жертву, Тарах відповів, що може приносити її лише Єдиному Істиному Богові.

Який це день в історії:

  • 1586 рік – шотландську королеву Марію Стюарт засудили до смерті;
  • 1921 рік – розпочався Другий зимовий похід (Листопадовий рейд) армії УНР під командуванням Юрія Тютюнника;
  • 1938 рік – створили Національну спілку художників України;
  • 1978 рік – американський президент Рональд Рейган підписав законопроєкт про виділення коштів на виробництво нейтронної бомби;
  • 2015 рік – відбулися місцеві вибори в Україні та Вибори до Парламенту Польщі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Христина Бойчук

Нагору