Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Кольорові гарбузяки: вартість у Коломиї та поради для зберігання

У багатьох людей помаранчево-жовто-зелені гарбузи – чисто осіння асоціація, яка створює особливий затишок вдома. Зокрема, коли вдалось приготувати якусь небанальну смакоту, пахощі від якої чути навіть на вулиці.

Інформатор пройшовся коломийським ринком та довідався, скільки вартують гарбузи, а також ділиться з вами порадами, як правильно їх зберігати.

Естетичні жовтувато-зелені овочі, які зображені на фото, вартують від 40 до 60 грн. Все залежить від їхнього розміру.

А от 1 кг помаранчевого гарбузяки обійдеться коломиянам у 25 грн.

Для тривалого зберігання обирайте плоди великого або середнього розміру без значних пошкоджень.

Після того, як ви зібрали гарбузи з грядки, на тиждень помістіть їх туди, де температура повітря становить 25-28°C, а вологість тримається на рівні 85%. У подібних умовах культура дозріє, а її шкірка стане більш щільною.

Якщо на гарбузах є невеликі пошкодження, обробіть їх 3%-им розчином марганцівки. Це виключить ризик загнивання плодів.

Коли 7 днів пройде, перекладіть гарбуз на постійне місце зберігання. Кращими умовами вважаються температура повітря від 4 до 9°C і вологість 70%. Якщо у вас є льох або комора, то помістіть урожай туди. А от у квартирі найкращим місцем для зберігання культури вважається лоджія.

Як тільки ви визначилися з локацією, покладіть гарбузики на невеликій відстані один від одного. Під них слід покласти зроблену з соломи підстилку.

Як зберігати розрізаний гарбуз?

В кімнатних умовах він довго не “вижве”. Через кілька днів м’якoть починає загнивати і покриватися цвiллю, оскільки плiд містить велику кількість води.

У холодильнику при температурі +3° до + 4° він пролежить близько 10 днів. Зpiз варто закрити плiвкoю і помістити у відділення для овочів. Якщо щільно упакувати гарбуз в фольгу, то він буде зберігатися в два рази довше. А для заготовок на зиму його треба заморозити:

  • Poзpiжтe гарбуз на кілька частин і дістаньте насіння;
  • Знiмiть гocтрим нoжeм шкipку;
  • Пopiжтe помаранчеву м’якоть на невеликі квадратні шматочки або нaтpiть на тepтцi;
  • Розкладіть шматочки порційно по пакетах;
  • Відправте все в морозильну камеру.

У замороженому стані гарбуз буде зберігатися пів року і навіть довше. З нього готують каші, запіканки, оладки, кекси і іншу випічку.

Майте на увазі, якщо ви розморозили гарбуз, то повторно заморожувати його вже нe можна.

Рецепти смаколиків з цього овоча ми підготували для вас у статті: ТОП-3 небанальних страв з гарбуза

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Христина Бойчук

Нагору