Купляючи будь-який товар, ми рідко звертаємо увагу на інформацію, розміщену на етикетках. Проте такі наклейки можуть багато про що розповісти споживачу. Сьогодні пробуємо розібратися, що ж означають абревіатури на етикетці пива.
Про це дізнавався Інформатор у журналі “Напої. Технології та Інновації”.
На етикетках пива найчастіше можна побачити п’ять поширених абревіатур: ABV, IBU, OG або FG, SRM чи EBC і BA. Це основні показники напою.
ABV – МІЦНІСТЬ ПИВА
ABV – Alcohol by Volume – показник міцності пива, об’ємна частка спирту в готовому напої, зазначеного у відсотках (%). На американських етикетках міцність пива іноді позначається буквами ABW – Alcohol by Weight. Міцність вимірюють у відсотках не від обсягу, а від ваги. Показник ABV приблизно на 25% вище, ніж ABW, оскільки спирт легший, ніж вода. Отже, ABV 4% в США буде мати значення ABW 3,2%.
IBU – ГІРКОТА ПИВА
IBU – International Bitterness Unit – міжнародні одиниці гіркоти пива. Демонструють ступінь охмеленості пива, кількість розчинених ізо-альфа-кислот (гірких смол хмелю). Варіюються від 0 до 120. Чим вищий показник, тим сильніша гіркота, яка залежить від сорту і кількості використаного хмелю, а також від тривалості кип’ятіння. Для пивовара значення IBU є важливою мірою контролю якості для визначення смаку пива і відповідності стилю або специфікаціям бренду. Для любителя пива IBU – це орієнтир у «брутальності» обраного напою.
GRAVITY (OG, FG) – ЩІЛЬНІСТЬ ПИВА
Gravity – щільність – основний показник пива, концентрація масової частки сухих речовин (солодового цукру) в суслі. Вимірюється за допомогою рефрактометра, гідрометрії або ареометра.
OG – Original Gravity – початкова щільність пива, питома вага неферментованого сусла, який обчислюють перед початком бродіння.
FG – Final Gravity – кінцева щільність пива, що встановлюється після бродіння. FG завжди нижча, ніж OG.
Оскільки в процесі ферментації цукру перетворюються в спирт і вуглекислий газ, питома вага зменшується. Знаючи початкову і кінцеву щільність, можна орієнтовно розрахувати вміст алкоголю в пиві, хоча щільність і вміст спирту між собою не пов’язані.
Зазвичай на етикетці вказують лише початкову щільність пива, оскільки кінцева є показником технічним.
В Америці і Європі часто показник OG замінюють відміткою Plato (°P). Визначається відношенням маси розчинених речовин до маси сусла при температурі 17,5°C. Таким чином, 120 Plato означає, що в 100 г сусла міститься 12 г цукру.
SRM АБО EBC – КОЛІР ПИВА
Системи SRM або EBC позначають колір пива. Кожен з сортів напою має в палітрі власне числове значення. Обидві системи використовують для вимірювання кольоровості монохромне світло. Для всіх шкал діє єдине правило: чим більше число, тим темніше пиво. Проте значення цих методів розходиться (EBC в 1,97 разів вище, ніж SRM), тому обов’язково вказувати систему, в якій зроблені виміри кольоровості.
SRM – Standard Reference Method – стандартний еталонний метод визначення інтенсивності кольору пива, прийнятий Американським товариством пивоварів-хіміків у 1950 році. SRM виражається в десятиразовій оптичній щільності пива, виміряної хвилею синього світла довжиною 430 нанометрів, що проходить через 1 сантиметр пива в спектрофотометрі.
EBC – European Brewing Convention – Європейська конвенція пивоварів – організація, яка визначає пивоварні стандарти в Європі. Абревіатура EBC найчастіше застосовується до кольору солоду. Значення EBC в 1,97 разів вище, ніж SRM.
BA – ВІК
BA – Вarrel-Aged – абревіатура розповідає про те, що хмільний напій «дорослішав» (доброджував / визрівав) у дубовій (вільховій, горіховій) бочці, в якій до пива витримували дорогі вина, коньяк, віскі, бурбон, бренді, ром, херес, кальвадос або текілу. Сама бочка може подарувати пиву деревні, мигдальні, карамельні, фруктові або ванільні відтінки, і міцний алкоголь залишає йому свою спадщину – дорогі, вишукані нотки смаку. Витримка може тривати від кількох місяців до десятків років.
Перед споживанням напоїв краще уважно прочитайте інформацію, написану на пляшці! Споживайте алкоголь відповідально!
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com