Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Недільна Літургія у Михайлівському Соборі завершилась Почаївським кантом

Собор Архистратига Михаїла – храм у центрі Коломиї, куди щотижня приходить багато вірян. Тут панує особлива атмосфера віри в Бога та в нашу перемогу. Проте сьогодні Літургія була особлива, адже сюди з творчим візитом завітав артист-вокаліст (соліст) Української чоловічої хорової капели ім. Ревуцького Василь Михайлюк.

Інформатор також прийшов до храму та ділиться з вами фоторепортажем та відеозаписом виконання старовинного Почаївського канту “Ой, зійшла зоря вечоровая”.

Літургія у Соборі розпочалася о 9:00. Проте церковний хор сьогодні звучав по-іншому, адже пліч-о-пліч з ним став запрошений гість Василь Михайлюк, котрий по завершенні Богослужіння мав подарувати вірянам Почаївський кант.

На Літургію прийшло чимало людей, адже востаннє Василь співав для коломиян ще навесні. Більше того, аби почути, побачити та зробити фото з співаком, приїхали мешканці ближніх сіл.

Василь Михайлюк родом з Яблунова. Він навчався у Коломийському педагогічному коледжі та часто заходив до цього храму молитися. Зараз же доля занесла співака до Києва, де він працює артистом-вокалістом вищої категорії капели ім. Ревуцького та є студентом Національної музичної академії.

Старовинний Почаївський кант “Ой, зійшла зоря вечоровая”, який сьогодні звучав у стінах церкви, розповідає про Монголо-татарську навалу на українські землі. За легендою, на вранішній зорі, коли сили захисників були майже вичерпані, над монастирем з’явилася Богородиця в блискучому сяйві, оточена ангелами з оголеними мечами. Ворожі стріли, послані на небесне видіння, повертались, як бумеранг, убиваючи тих, хто їх випускав.

Вже вкотре переконуємось, що історія повторюється, адже ми дотепер відстоюємо свою незалежність і платимо за неї надто дорогу ціну.

Василь співав від душі, а тому журналісти перенеслись у ті часи, про які йдеться у канті. Для наших читачів ми закарбували цей момент у відео. Зараз ви також можете відчути глибину виконання та нескореність українського народу.

Потім очільник храму подякував Василеві за візит і хористи разом з вірянами виконали “Многая літа”. Відкриємо таємницю: настоятель запросив співака ще раз приїхати та подарувати коломиянам і гостям міста інші твори. А тому слідкуйте за нашими анонсами, адже таку подію пропускати не можна.

Пізніше всі охочі робили фото зі співаком на теплу згадку про сьогоднішній день, а ми ще й коментар взяли:

“Завітав до Коломиї за покликом серця та запрошенням пана Василя Геника, котрому щиро вдячний за організацію мого виступу в соборі Святого Архистратига Михаїла.

Коломия для мене рідна. Навчався тут 4 роки. Протягом цього часу був активним учасником Літургій. Це місто навчило мене надіятися перш за все на Бога, відтак на власну працю.

Особливу подяку складаю воїнам, котрі боронять нашу державу, українському духовенству, парафіянам собору та моїм рідним.

Інколи так не вистачає рідного повітря, природи, але зараз я тут. Маю декілька днів, щоб насолодитися нашими осінніми пейзажами і повернутися до столиці продовжувати свою роботу”, – розповідає Василь нашим журналістам.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

Вікторія Ровенчук
Христина Бойчук

Нагору