Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що святкуємо 30 жовтня?

30 жовтня – неділя. 249 день повномасштабної війни росії проти України. До Нового року залишилось 62 дні. Нині свої іменини святкують: Анатолій, Андрій, Антон, Йосип, Кузьма, Леонтій, Олександр, Сергій та Юліан.

Чим цікава ця неділя – розповідає Інформатор.

День автомобіліста і дорожника. Цей день затверджений згідно з Указом Президента України Леоніда Кравчука в 1993 році. Подія є офіційним професійним святом працівників автомобільного транспорту та дорожнього господарства. Цей день відзначають не тільки люди, що працюють за вказаними напрямками діяльності, але й багато автомобілістів-любителів.

Перехід на зимовий час. Ця традиція має багаторічну історію, безліч версій виникнення, а переведення стрілок годинників викликає у людей дискусії з доцільності таких дій. Потреба у переході на зимовий час на годину назад виникає через те, що весною здійснюється штучне переведення стрілок на годину вперед задля економії електроенергії.

День тренера в Україні (неофіційний). Хоча День тренера не входить до списку святкових та пам’ятних дат України, все одно це свято неофіційно існує понад 20 років. Вперше ідея спортивного свята виникла в 1999 році у представників Федерації спортивної та художньої гімнастики України, які наголосили на необхідності відведення спеціального дня у році для тренерів. Спортивний світ підтримав ідею свята, яке надає атлетам можливість сказати “дякую” людині за роботу та підтримку.

День працівників підрозділів по боротьбі з незаконним обігом наркотиків в Україні. Метою свята є висловлення подяки працівникам правоохоронних органів. Вони щодня ризикують своїм життям, щоб не допустити появи в населених пунктах наркотичних засобів, що забирають здоров’я й життя багатьох людей.

Міжнародний день ортопедичних медсестер і медбратів. Започаткований у 1990 році в США. Це свято мало національний характер до 2001 року, а надалі поширилося в такі країни, як Гонконг, Великобританія, Канада та інші. Метою впровадження цієї дати стало висловлювання поваги та подяки медичним працівникам, які присвятили своє життя ортопедії. Їхніми головними обов’язками є догляд за пацієнтами з травмами кістково-м’язової системи.

У церковному календарі 30 жовтня відзначають День пам’яті преподобномученика Андрія Критського, пророка Осії, мучеників безсрібників Косми і Даміана Аравійських і братів їхніх мучеників Леонтія, Анфима і Євтропія.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

Христина Бойчук

Нагору