Коломия До сайту

Чим цікавий перший день листопада?

1 листопада – вівторок. 251 день повномасштабної війни росії проти України. До Нового року залишилось 60 днів. Сьогодні іменини святкують власники імен: Дмитро, Іван, Костянтин, Софія, Олена, Марія, Никифор.

Які цікаві свята маємо сьогодні, знає Інформатор.

“Листопадовий чин”. Цього дня у Львові розпочалося повстання, метою якого було встановлення української влади на західноукраїнських землях. Внаслідок чого проголошено Західноукраїнську Народну Республіку. “Якщо цієї ночі ми не візьмемо Львів, то завтра візьмуть його поляки”, – емоційно виголосив Дмитро Вітовський під час засідання Української Національної Ради та Військового Комітету увечері 31 жовтня.

Всесвітній день вегана. Святкування події розпочалось у 1994 році на річницю заснування першої “Веганської спілки”, яка з’явилась у Великобританії в 1944 році за ініціативи Дональда Вотсона. Термін “веган” було утворено за допомогою скорочення слова “вегетаріанець”.

День народження Європейського союзу. Утворення Євросоюзу відбулося 7 лютого 1992 року після укладання Маастрихтського договору. Проте офіційно договір почав діяти лише 1 листопада 1993. Відомо, що одним із перших, хто оголосив ідею об’єднання країн на рівних умовах, був Віктор Гюґо у 1851 році. Євросоюзу у 2012 році була вручена Нобелівська премія миру через вагомий внесок у розвиток миру та демократії в Європі.

Мовембер. Це щорічна листопадова акція, яка проходить задля підтримки боротьби з раком яєчок та іншими чоловічими захворюваннями. Назва утворилася з комбінації двох англійських слів: moustache – вуса та november – листопад. Таку акцію вигадали молоді люди з Австралії у 1999 році. Активне відзначення дня та організація заходів розпочались з 2006 році. Мовембер полягає в тому, щоб чоловіки не голили вуса цілий місяць, а заощаджені гроші жертвували у фонди боротьби з раком яєчок та раком простати. За допомогою такої акції можна привернути увагу свого оточення до проблем з чоловічим здоров’ям. Організатори мають свій сайт, де чоловіки можуть зареєструватися для участі в акції та навіть створювати команди для змагань на найбільшу суму пожертвувань.

День нульового меридіана. Рішення про його встановлення було ухвалене на конференції у Вашингтоні у 1884 році. До цього часу у різних країнах існували власні “нульові меридіани”, що значно ускладнювало мореплавство та складання мап.

Міжнародний день ароматичної свічки. 1 листопада відзначається Міжнародний день ароматичної свічки. Вперше його було впроваджено у 2019 році, але незважаючи на такий «молодий» вік, він має багато прихильників в усьому світі. Метою цього свята є нагадування людям про легкість та розслабленість, з якою потрібно насолоджуватися кожною миттю життя. Саме ароматичні свічки, як ніщо інше, сприяють можливості досягти такого стану душі.

День всіх святих. Християни-католики відзначають День всіх святих 1 листопада. В католицькому календарі це є свято найвищого рангу, коли всі віряни неодмінно повинні відвідати месу. Історія виникнення Дня всіх святих в Англії та Ірландії має глибинні язичницькі корені. Подію пов’язують з кельтським святом Самайн, що символізував завершення збору врожаю. Після прийняття християнства свято стало називатися Днем усіх святих. У VIII столітті папа Григорій IV постановив, що всі католики повинні святкувати День всіх святих 1 листопада.

День перенесення мощей преподобного Іоанна Рильського. Преподобний Іоанн Рильський був великим духовним подвижником Болгарської Православної Церкви. Народився він в селі Скрино (Средцька область) 876 року.

Який це день в історії?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

Христина Бойчук