Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

5 листопада | Що сьогодні святкуємо та відзначаємо?

5 листопада – субота. 255 день повномасштабного вторгнення росії в Україну. До Нового року залишилось 56 днів. Нині свої іменини святкують Яків, Петро, Володимир, Іван, Гнат, Омелян, Олександр, Микола, Максим.

Інформатор розкаже, що сьогодні відзначають в Україні та світі.

Сьогодні християни східного обряду відзначають Дмитрівську поминальну суботу.

Напередодні цього дня прийнято прибирати могили, а в саму суботу відвідувати літургію у храмі, щоб помолитися за упокій душ померлих. Після церкви віряни йдуть на цвинтар, щоб запалити там свічки і вшанувати тих, хто вже відійшов у вічність.

До теми: Поховальні забобони | розмова зі священником Андрієм Танасійчуком

5 листопада православна церква відзначає день пам’яті Якова – сина святого Йосипа, який був чоловіком Божої Матері. Народився майбутній апостол ще до того, як Йосип одружився з Марією. Яків Молодший – один із сімдесяти апостолів. Його називали «братом Господнім». Існує багато версій походження цього прізвиська. За найпоширенішою, нарекли його так, тому що він дійсно був зведеним братом Ісуса. Яків став першим єпископом Єрусалима. Помер у віці 63-х років.

Сьогодні відзначають Всесвітній день поширення інформації про проблему цунамі. Його було започатковано ООН в 2015 році за ініціативою Японії, яка, перебуваючи в найбільш сейсмонебезпечному регіоні, мала досвід попередження і ліквідації наслідків цунамі.

Заходи дня націлені на підвищення обізнаності суспільства про особливості цього стихійного лиха, а також на запобігання можливих наслідків від цунамі.

5 листопада відзначають Міжнародний день менеджерів-волонтерів.

Роботу цих людей шанують в усьому світі, адже співробітництво та консолідація зусиль спеціалістів дозволяють вирішувати серйозні для людства питання.

Свято офіційно затвердили та вперше відзначили у 1999 році. Ініціатором впровадження професійної дня стала американка Нен Готорн, яка допомогла створити комітет з вивчення доцільності святкування International Day of Volunteer Managers у світових масштабах.

До 2005 року свято збігалося з грудневим Міжнародним днем волонтерів. Потім подію відзначали 1 листопада 2006 року, а вже пізніше перенесли на 5 листопада. Мета створення професійного свята – привернути увагу світового суспільства до необхідності та важливості праці менеджерів-волонтерів. Вони допомагають людям та змінюють їхнє життя на краще.

Цей день в історії:

5 листопада 1953 року в Києві відбулось відкриття першого у світі суцільнозвареного моста (міст Патона)  довжиною 1543 метри, що сполучив береги Дніпра між Видубичами і Березняками. Його було названо на честь директора Інституту зварювання АН УРСР Євгена Патона, який не дожив до цієї події три місяці.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Вікторія Ровенчук

Нагору