Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Свята, іменини та дати 6 листопада

6 листопада – неділя. 256 день повномасштабного вторгнення рф на територію України. До Нового року залишилось 55 днів. Не забуваємо привітати таких іменинників: Олексія, Панаса, Вікторію, Георгія, Івана, Іраклія, Лаврентія, Миколу, Петра.

Інформатор розповість більше деталей про 6 листопада.

День визволення Києва. Відомо, що операція по визволенню Києва відбулася під час битви за Дніпро. З обох сторін були залучені близько чотирьох мільйонів військовослужбовців. Операцію із звільнення Києва почали штучно прискорювати через наближення 7 листопада – у радянські часи всім відомий день “Великої Жовтневої соціалістичної революції”. На жаль, саме такі жорсткі і безглузді плани спричинили надмірні втрати серед радянських військ, яких можна було уникнути.

Виконання завдання партії будь-якою ціною стало важливіше за людські життя. За 8-10 днів війська мали подолати 200 км відстані та добратися до Лютізького плацдарму. Складним етапом виявилося переформування військ. Для того, щоб відвернути увагу ворога, використовувалися димові завіси. Командири німецької сторони не розпізнали масштаби наступу радянської армії, тому відвели частину своїх військ з-під Києва.

День працівника соціальної сфери. Згідно з Указом Президента України від 13.04.1999 №374/99 День соціального працівника відзначають в першу неділю листопада. З часу запровадження цього свята сотні тисяч працівників відзначають своє професійне свято. А ще більша кількість громадян отримують необхідну допомогу.

Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів. Його встановила Генеральна Асамблея ООН у 2001 році, посилаючись на Декларацію тисячоліття, де вказано охороняти навколишнє середовище.

День саксофона. Дата святкування була обрана на честь дня народження Адольфа Сакса, котрий винайшов та сконструював саксофон на основі кларнету в 40-х роках 19 сторіччя. Сакс прагнув заповнити тональні проміжки між секціями завдяки гнучкому та потужному духовому інструменту.

Міжнародний день пам’яті тварин, загиблих від рук людини. Щорічно гине до 40 мільйонів тварин на планеті заради хутра, 100 мільйонів – від дослідів при випробовуванні косметики, побутових засобів та ліків.

Багато тварин страждає від експлуатації в розважальній сфері (зоопарки, цирки, прогулянки та фото з тваринами, дельфінарії тощо), від рук живодерів, під час полювання. Беззахисні тваринки часто піддаються усиплянню в притулках, так і не дочекавшись люблячого господаря. 6 листопада заведено запалювати свічки в знак пам’яті та скорботи за тих, хто не заслужив жорстокого ставлення до себе.

Всесвітній день без паперу. Всесвітній день без паперу був створений за ініціативи некомерційної організації “Асоціація з керування інформацією та зображеннями”. AIIM спочатку запровадила святкову дату на четвертий четвер листопада. Але нещодавно було встановлено фіксований День без паперу – 6 листопада.

Християни з особливою шаною, повагою та любов’ю звертаються до ікони Божої Матері “Всіх скорботних Радість”. Адже з давніх часів Цариця Небесна вважалася покровителькою нужденних.

На іконі Богоматір зображена у повний зріст та несе на руках немовля. Оточують Діву Марію ангели, а внизу зібрався люд, який страждає від життєвих негараздів та хвороб. Надписи над людьми свідчать про їхні проблеми.

Який це день в історії?

  • 1657 рік – підписання Корсунської ради (документ про створення українсько-шведського військово-політичного союзу);
  • 1860 рік – 16-м президентом США став Авраам Лінкольн;
  • 1919 рік – між Добровольчою армією та Українською Галицькою армією було підписано перемир’я та союзний договір через епідемію плямистого тифу та нестачу медикаментів;
  • 1932 рік – націонал-соціалістична партія отримала більшість на виборах в Німецькій Державі;
  • 1944 рік – після відбудови знову запрацювала Київська радіостанція;
  • 1951 рік – розпочав свою роботу Київський професійний телецентр, що дало початок Українському телебаченню;
  • 1960 рік – запущена перша черга Київського метрополітену “Святошино-Броварська” лінія, яка поєднала станції “Вокзальна”, “Університет”, “Хрещатик”, “Арсенальна”, “Дніпро”;
  • 1964 рік – почав працювати Тернопільський порцеляновий завод;
  • 1980 рік – збудували Інгульський міст в Миколаєві, його довжина 485 м;
  • 1984 рік – Рональд Рейган здобув перемогу на виборах президента США;
  • 1986 рік – сталася катастрофа на залізничній станції Користівка, в якій загинуло 44 людини і 100 отримало поранення;
  • 1987 рік – в Києві відкрили станцію метро “Театральна”;
  • 1998 рік – на Закарпатті пройшла сильна повінь.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

Христина Бойчук

Нагору