Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

7 листопада: який сьогодні день

Сьогодні, 7 листопада, Україна вже 257-й день протистоїть повномасштабному вторгненню росії. До кінця року залишається 54 дні. Чоловіки, які сьогодні святкують свої іменини це – Федот, Маркіян, Анастасій, Валерій, а жінки – Анастасія, Валерія.

Чим ще прикметна сьогоднішня дата знає Інформатор.

У перший понеділок листопада відзначають День якісної роботи.  Був створений з метою спонукати претендентів мислити нестандартно і зосередитися на отриманні і якісному виконанні роботи.

Міжнародний день медичної фізики. Всесвітня Організація Здоров’я запровадила дану подію на честь дня народження Марії Склодовської-Кюрі – завдяки її працям стало можливе використання радіаційної терапії для лікування онкології.

Міжнародний день інуїтів. Ініціатором цього свята виступила Приполярна рада інуїтів, яка є представником інтересів корінних народів Арктики, що мешкають у США, Канаді, Гренландії та Росії. Перше засідання ради відбулося у 1977 році на Алясці. Метою її створення стало об’єднання нечисленних народностей інуїтів та сприяння просуванню їх прав на міжнародному рівні.

Міжнародний день вина Мерло. Даний напій виготовляється з однойменного сорту винограду, який є другим за популярністю після Каберне Совіньйон. Винороби цінять Мерло за його невибагливість, стійкість до більшості хвороб та ранній термін дозрівання. Сукупність цих факторів дає можливість вирощувати його не тільки у Франції та Італії, але й на австралійському та американському континенті.

Міжнародний день африканського письменника. Його святкування було ініційоване у 1992 році панафриканською Асоціацією письменників. Метою цього дня є поширення унікальної літератури Африки на інших континентах. Завдяки їй читачі в усьому світі можуть знайомитися з дивовижними автентичними культурами корінних народів більше ніж 54 країн материка.

7 листопада у церковному календарі – День пам’яті святих мучеників Маркіяна та Мартирія. Вони були страчені за свої релігійні переконання у 335 році, але їхні мощі продовжували зцілювати вірян.

Прикмети 

Народ називав цей день “бабські або дідівські плачі”. Жінки у віці, а також спеціально найняті плакальниці, йшли на цвинтар і плакали за померлими близькими. Крім того, будь-яка жінка вважала цього дня своїм обов’язком як слід виплакатися про свої нещастя, покаятися в гріхах, очистити душу щирими риданнями. Вважалося, що після цього можна спокійно зустріти зиму з чистою душею і помислами.

Цього дня і наступного найчастіше спостерігається дощ або сніг. За повір’ям, це природа оплакує людей, які пішли в інший світ. Наші предки 7 листопада ходили на кладовище, запалювали свічки. Їжу роздавали бідним, щоб ті пом’янули померлих. Удома теж влаштовували поминки. Столи накривали стравами, які любили покійні родичі.

Історичні дати

1708 — український гетьман Іван Мазепа з частиною свого війська з’єднався з військами шведського короля Карла XII біля села Гірки.
1788 — козаки під орудою Антона Головатого завоювали османську фортецю Очаків.
1909 — у Львові створено Український Студентський Союз.

1928 — в Харкові офіційно відкрито Держпром — перший український та європейський хмарочос.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Ольга Пукавчук

Нагору