Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

8 листопада: що святкуємо та кого привітати

Нині, 8 листопада, українці захищають свою країну вже 258 днів. До кінця року залишається 53 дні. Цього дня християни відзначається Дмитрів день. Відповідно, свої іменини святкує Дмитро, а ще Антон, Василь та Марк.

Більше про сьогоднішню дату розповість Інформатор.

День пам’яті великомученика Димитрія Солунського, який також називають Дмитрів день. Вважається, що Дмитро Солунський народився у сім’ї християн, але через переслідування вірян у ті часи їм доводилося приховувати свої погляди. Батьки виховували його богобоязливим та охрестили хлопчика таємно. А пізніше тогочасний імператор назначив святого проконсулом, бо навіть гадки не мав, ким насправді був Димитрій. Вірний служитель не переслідував християн, як належало його статусу, а навпаки провідував Боже слово, намагаючись відвести якомога більше людей від ідолопоклонства. Місцева влада дізналася, що робив чоловік. За це великомученика ув’язнили та вбили, проколовши списами.

Міжнародний день скептиків. Слово “скептик” походить від давньогрецького слова “скепсис”, що означає “розслідування”. Це свято відзначає тих, хто допомагає людству твердо стояти на землі, поки воно намагається сягнути зірок…

Всесвітній день без Wi-Fi. Відзначати свято запропонувала у 2016 році Міжнародна федерація захисників довкілля FAI, що зареєстрована у Венесуелі. Цей день дозволяє користувачам безпровідних технологій зробити фізичне, розумове, емоційне «перезавантаження». Wi-Fi як інноваційна технологія була розроблена у 1999 році компаніями Nokia та Aironet, потім викуплена Cisco. Створений альянс корпорацій отримав назву WECA та зареєстрував новий спосіб передачі даних Wi-Fi.

Міжнародний тиждень науки та миру. Міжнародний тиждень науки та миру відзначається у календарний тиждень, на який випадає 11 листопада. Вперше на неурядовому рівні його провели у 1986 році, який було названо ООН Міжнародним роком миру. Його організатори були задоволені результатами першої спроби, тому у 1988 році на Генеральній асамблеї ООН було ухвалено резолюцію, згідно з якою святу було надано офіційного статусу.

Міжнародний день радіології та День рентгенівських променів. У 2012 році за ініціативи Європейського товариства радіологів було вирішено святкувати день відкриття рентгенівських променів професором фізики Вільгельмом Рентгеном. 8 листопада 1895 року професор випадково відкрив промені невідомого походження, котрі почав називати Х-промінням.Цікаво, що відкривачем Х-променів насправді був талановитий український вчений Іван Пулюй, який показав трубку, що випромінювала Х-промені ще у 1881 році на міжнародній електротехнічній виставці.

День людини, яку вважають нездатною до навчання. У 21 сторіччі великий відсоток людей страждає такими захворюваннями, як дисграфія (нездатність до грамотного писання), дислексія (нездатність до освоєння навичок читання), диспраксія (порушення координації руху) та інші. Причиною таких патологій є екологія, генетика, соціальні фактори. Важливо приділяти більше уваги дітям з розладами навчання та корегувати шкільну систему, щоб вона дозволяла кожному засвоїти матеріал і зменшити прояви захворювання.

Всесвітній день містобудування (урбанізму). Його вигадали задля привернення уваги до урбанізму та розвитку міської інфраструктури.

День солідарності з інтерсекс-людьми. Наразі в Україні питання інтерсекс-людей жодним чином не врегульоване: досі практикуються хірургічні втручання із «нормалізації» статевих органів, система охорони здоров’я все ще тримається на бінарності та не завжди спроможна надати необхідну допомогу інтерсекс-людям, відсутність можливості вказати третю стать в документах позбавляє інтерсекс-людей можливості реалізації частини їхніх прав.

Прикмети на Дмитрів день:

якщо Дмитрів день холодний – весна буде такою ж
червоний світанок у цей день – до сильних вітрів
якщо в будинку запітніли вікна – до холодів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Ольга Пукавчук

Нагору