Коломия До сайту

Що смердить: депутати і активісти розбиралися, що трапилось на консервному заводі у Коломиї

Це недоліки життя впритул до великих виробничих об’єктів. Кілька місяців поспіль мешканці прилеглих будинків потерпають через затримку вивезення відходів з території консервного заводу в Коломиї. Хоча такий конфлікт наростав роками. 8 листопада на місці звалища зібралися активісти, депутати, міський голова і висловили свої претензії власнику заводу. 

Інформатор побував на місці, звідки добряче тхне на всі усюди, ще до приїзду депутатів і навіть зміг пройти на територію самого заводу.

Сморід з території консервного заводу йде завжди: то якісь незрозумілі випари із запахом оцту й аміаку, то чорна кіптява з труби котельні, то гнилі відходи.

Ми розпитали власника Андрія Карбовнічого, що тут відбувається і чому так. І ось що з того вийшло.

Чим палять на заводі

Чорний дим з труби коломийського консервного заводу – це тема, яка час до часу виринає серед новин Коломиї. Журналісти Інформатора також були свідками потужної хмари кіптяви з труби заводу, але того разу нас не пропустили на територію заводу.

Читайте деталі: Консервний завод в Коломиї кадить чорними клубами диму

Сьогодні ж ми таки достукались до власників заводу. Їхні пальники не пристосовані до іншого виду палива, окрім дерева. І правда – перед котельнею гори дерев’яних брил і перемелене на грануляторі гілля.

А чорний дим йде перші 5-10 хвилин через особливість котелень: при розпалі спершу виходить саджа з пальників.

Що смердить

Щодо огидного смороду, яким тягне від дальної ділянки заводу, то тут власники ніяких таємниць не робили. Зізналися, що через тривалі дощі частину відходів не змогли вивезти у поля. Адже всі органічні відходи завод використовує як добриво на полях, де вирощують овочі під консервацію.

Коломийський завод серед лідерів виробництва саме консервованої кукурудзи. Щодня тут переробляють щонайменше дві величезні вантажівки цієї культури. Листя та качани вивозять в поля, але після значних опадів трактори грузли в ґрунтах, а тому частина відходів залишилась біля заводу. Відтак смердючі води зібралися у заглибинах заднього подвір’я заводу. Від них до житлових будинків – рукою подати.

Відходи забрали кілька днів тому: дві доби їх вивозили вантажівками. Сморід стояв такий, що витримати тяжко – розповідає місцевий чоловік.

Сусіди нарікають, що така ситуація виникла не восени цього року, а роками раніше. Адже сморід не дає їм можливості влітку відчинити вікна власних осель, діти не хочуть бавитися у власному дворі, а в криницях вода з присмаком гнилизни.

Що вирішили

На зустрічі активістів, місцевих мешканців, депутатів із власниками виробництва було чимало звинувачень і гарячих слів. Але по факту це все голослівні сварки, поки відповідна комісія не винесе своє рішення. Наразі на основі запитів коломиян і двох депутатських звернень міський голова ініціює створення комісії, яка вивчатиме вплив підприємства на навколишнє середовище.

Справа затягнеться не менш, як на 3 тижні.

А тим часом власники заводу розповіли, що вже роками відправляють продукти на передову. Понад 2 млн 300 тисяч банок продукції вже отримали наші захисники. А крім того, тільки в міський бюджет за 2022 рік сплачено понад 800 тис грн, а біля 6 млн грн – в бюджет держави.

А тому вони б хотіли хоч трохи розуміння з боку місцевих мешканців, а особливо тих, хто побудувався впритул до заводу всупереч вимогам.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Наталка Сандецька