Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

ТОП безкоштовних ресурсів для вивчення української мови

Українська мова не просто наше ДНК, а й тренд. Знати її – це круто. Звучання солов’їної означає волю, незламність та незалежність. Проте наша рідна мова не така вже й легка, а тому для її вивчення потрібні або курси, або інші ресурси. 

Аби полегшити ваші пошуки, Інформатор ділиться найцікавішими безкоштовними ресурсами з вами, посилаючись на Happy Monday.

Проєкт “Єдині” від ініціативи “Навчай українською” – це 28 днів підтримки у переході на українську. Учасники щодня отримують завдання та навчальні матеріали, а також беруть участь у вебінарах та розмовних клубах у своєму місті. Долучитися до навчання може кожен охочий із будь-якої точки світу. Шукайте інформацію про наступні потоки на фейсбук-сторінці проєкту.

Лайфхаки з української мови – онлайн-курс від EdEra та “Освіторії”, що допоможе опанувати базові теоретичні знання з української мови та виробити навички успішної мовленнєвої комунікації. Курс складається із 16 тем, тестових та відкритих завдань, допоміжних матеріалів та інтерактивного конспекту.

Онлайн-курс “Українська мова та література” від EdEra. В першій частині розглядають фонетику, графіку, лексикологію, фразеологію, словотвір, морфологію та орфографію, у другій – синтаксис, пунктуацію та стилістику.

Сучасна українська мова – онлайн-курс від освітнього хабу Києва. Пройшовши цей курс, ви отримаєте теоретичні знання з української мови та вдосконалите навички володіння нею на базі нового правопису. Курс складається з 15 відеоуроків в межах трьох модулів: мова та мовлення, правопис, ділова українська мова.

Є-мова – освітня платформа громадської організації “Український світ”, яка має на меті створити українськомовний культурний простір. Платформа пропонує курси з української для людей з різним рівнем володіння мовою.

Мультимедійні проєкти

Мова – ДНК нації – освітній проєкт для тих, хто хоче вдосконалити свої знання української мови. На сайті є бібліотека з картками, які пояснюють правила української мови за категоріями: антисуржик, наголос, пароніми, синоніми, фразеологізми, орфографія, правопис 2019 року тощо. Також є розділ з вправами, за допомогою яких можна перевірити свої знання. Під час навчання вас супроводжуватиме кумедний герой – язик Лепетун. Проєкт також має інстаграмфейсбуктвітер та власний додаток.

Проєкт Р.І.Д. – волонтерська ініціатива, яка допомагає краще пізнати лексичний склад української мови. Тут за допомогою яскравих дизайнів розповідають про походження слів та діалекти української мови, порівнюють назви одних і тих самих явищ у різних регіонах, а також діляться історіями про перехід на українську видатних діячів культури – від Марка Вовчка до Миколи Лисенка. Крім цього, проєкт має фейсбук-сторінку з відмінним контентом та додаток, що допомагає вивчати українські слова.

Palianytsia – це додаток у вигляді лексичного пошуковика, який наводить приклади вживання слів та словосполучень у авторитетних джерелах з контекстом. Він допомагає зрозуміти, як говорити правильно та що саме означає те чи інше слово. Команда додатка також веде інстаграм і фейсбук з корисними постами про мову.

Gromad.UA.ny – мовна антишкола, в якій можна обрати співрозмовника зі схожими інтересами та практикувати мову, спілкуючись на цікаві для вас теми. А у телеграм-каналі та YouTube проєкту можна знайти багато мовних порад.

Shymanovski – інстаграм-блог харизматичного українця Андрія Шимановського, який навчає мови через гумор. Крім інстаграму, Андрій ще активно веде TikTok та регулярно проводить мовні марафони зі щоденними майстер-класами та завданнями для дорослих і дітей.

Амбасадорка української Кулікова Ольга – інстаграм-блог викладачки української мови та літератури, де авторка ділиться різними корисними лайфхаками з вивчення мови. Також Ольга має свій YouTube-канал з короткими відеоуроками на різні теми.

Телеграм

Correctarium – Українська мова – канал онлайн-сервісу перекладів і редактури Correctarium з порадами від фахівців-мовознавців.

Моя мова – канал, де легко й доступно розбирають лексичні та граматичні правила, допомагають позбутися суржику та шукають аналоги російським прислів’ям та приказкам.

М = Моя мова – навчальний канал, в якому публікують пости з поясненням правил української мови. Також авторка каналу щодня проводить безкоштовні групові заняття в зумі.

Рідна мова Опитування – канал з цікавими мовними вікторинами. Тут можна перевірити свої знання з фразеології, лексикології, наголошення слів та інших тем.

Мовний трибунал – канал, де навчають правильно говорити українською за допомогою сатири.

Фейсбук

Курси української мови Solovei – сторінка платного курсу з української мови, літератури, історії України та ораторського мистецтва, на якій публікують багато цікавинок про українську мову.

НУМО – навчаємо української мови онлайн – сторінка безоплатних курсів української мови. Тут можна стежити за анонсами курсів, щоб приєднатися до однієї з груп, або просто читати корисні пости й поглиблювати свої знання з української мови.

YouTube

Рубрика “Українська мова” на каналі Твоя підпільна гуманітарка – інформативні відео про мову як концепт, діалекти, походження мовних явищ, новий правопис, фемінітиви, скрипниківку, обсценну лексику та інші спірні мовні теми від українського письменника та перекладача Остапа Українця.

Максим Прудеус – авторський канал коуча з риторики і колишнього телеведучого. У своїх відео Максим дає поради, як перейти з російської на українську та прибрати суржик з різних сфер життя, а також вчить красиво лаятись українською.

На всі двісті – канал вчительки української мови, яка готує учнів до ЗНО. У відео Анна Огойко розбирає найтиповіші завдання зовнішнього незалежного оцінювання з української мови.

Експрес-уроки від Олександра Авраменка – короткі пояснення одного мовного явища чи правила від автора програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури.

Солов’їне шоу – розважальне шоу, в якому гравці відповідають на запитання про українську мову. Дивлячись, як грають інші, можна і собі вивчити кілька нових правил.

Сайти та програми

СЛОВНИК.ua – сайт, який містить тлумачний та орфографічний словники, сервіси з формулювання звертань у кличному відмінку та транслітерації слів латиницею, базу антисуржика з понад 700 словами та виразами, а також правопис Української мови 2019 року з можливістю онлайн пошуку окремих правил чи прикладів.

СловОпис – онлайн-проєкт з мовного та культурного просвітництва від Київського університету імені Бориса Грінченка. Творці проєкту допомагають вивчати українську мову в рамках підготовки до ЗНО, створюють текстові та відеоблоги рідковживаних українських слів, а також просвітницькі кампанії щодо правильного вживання слів та виразів. А ще розповідають про відомих українців у сфері мовознавства, етнографії, літератури, історії та культури.

Російсько-український словник сталих виразів – ресурс, який допоможе викорінити з мови російські фразеологізми та почати використовувати українські відповідники.

Горох – онлайн-бібліотека, в якій зібрані найбільш корисні словники української мови.

OnlineCorrector – програма, яка автоматично шукає та виправляє помилки в текстах українською мовою, а також пояснює правила, з якими пов’язані ці помилки. Безкоштовна версія дозволяє користуватися коректором під час роботи в Google Документах.

LanguageTool – ресурс для перевірки граматики, стилю та орфографії текстів, зокрема й українською мовою.

Тренажер з правопису – на сайті є теоретичні положення й практичні завдання, які допоможуть засвоїти граматичні правила та перевірити вивчене на практиці.

Дзвона чи дзвону? – сайт, на якому себе перевіряють навіть досвідчені редактори, бо там розкривається одне із найскладніших правил української мови – як правильно писати іменники в родовому відмінку.

До теми: Все про традиційний Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

 Христина Бойчук

Нагору