Коломия До сайту

Рідні зниклих безвісти військовослужбовців 10 бригади страйкують в Коломиї

Вранці 10 листопада на площі перед Музеєм писанкового розпису зібралися біля 80-ти родичів захисників, які вважаються зниклими безвісти. Дехто вже понад 8 місяців не має жодної звістки про свого сина, чоловіка та батька. Кроки держави вони вважають недостатніми для пошуку наших захисників. Представники 10 ОГШБ відповіли на запитання від родин зниклих едельвейсів.

Інформатор знає деталі.

Керівництво 10 гірсько-штурмової бригади прямо на площі запропонували зняти відеоролик зі зверненнями рідних до вищого керівництва, а потім запропонували перейти до малої зали Народного дому, щоб відповісти на запитання родичів.

Ми перекажемо відповіді на найбільш поширені питання щодо зниклих безвісти військових.

  1. Який алгоритм дій в разі зникнення на війні військового

Найперше в разі втрати зв’язку зі своїм рідним, який відбував службу у зоні бойових дій, близькі родичі мають звернутися до керівництва частини. На підставі заяви військові переходять до первісних пошуків зниклого, а якщо це не дає результату, то передають справу правоохоронцям. З цього моменту представники частини не мають право розголошувати деталі, щоб не нашкодити слідству.

2. Фото\відео з полону чи місця можливої загибелі

На жаль, ні фото, ні відео факти не є підставою для визнання військовослужбовця загиблим чи полоненим. Адже сьогодні відеомонтаж дозволяє змінювати картинку, звук. Що ж до фото підтверджень загибелі, то світлина не може засвідчити відсутність дихання і пульсу в бійця.

3. Свідчення очевидців з числа побратимів

Для визнання військового загиблим при виконанні достатньо двох офіційних письмових заяв очевидців з числа побратимів, які переконалися, що у загиблого відсутній пульс.

У судовому порядку за наявності таких свідків такого військовослужбовця визнають загиблим і видають свідоцтво про смерть.

4. Дзвінки з викупом

Представники військової частини мають достатньо випадків, коли родичам зниклих безвісти приходили пропозицій обміну їхнього близького за гроші. Суми коливаються в діапазоні від 5 тис грн до сотні тисяч.  СБУ спростовувала заяви про те, що зниклі перебувають у цих аферистів. Тому у штабі застерігають вірити таким дзвінкам та повідомленням.

5. Що з виплатами зниклих безвісти

З моменту зникнення рух коштів на картку зниклого безвісти припиняється. На основі заяви рідних ці нарахування йдуть їм на карту в повному обсязі. Першочергове право на отримання коштів мають дружини та діти, а тоді вже батьки. Виплата припиняється  в разі визнання бійця загиблим або ж за рішенням суду після 2 років зникнення.

6. Чому так довго військовики вважаються зниклими безвісти

Найперше тому, що росія не надає ніяких даних про полонених військовослужбовців з України. Наша сторона подає ворогам списки полонених, які перебувають в Україні, але про наших хлопців не знаємо нічого. Проте навіть якщо боєць вважається зниклим без вісти, це не означає, що його не можуть обміняти як полоненого.

Дивитися прямі трансляції з мітингу та прес-конференції можна тут:


Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

Наталка Сандецька