Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Дати, свята й іменини 11 листопада

У п’ятницю, 11 листопада 2022 року, маємо 261-й день війни в Україні. До Нового року залишається 50 днів. Іменини сьогодні відзначають Авраамій, Євген, Клавдій, Астерій, Неон, Феоніла, Анна, Анастасія, Марія.

Інформатор розповість більше про дати й свята цього дня.

11 листопада – День холостяка. Започаткували подію в Китаї, а дату обрали зовсім не випадково. В Піднебесній велике значення надається цифрам. І чотири одинички символізують тут людину, яка все ще не знайшла свою пару.

Цього дня згадують загиблих у Першій світовій війні (раніше – День перемир’я). Свято було засновано на честь підписання між Німеччиною і країнами Атланти перемир’я 1918 року. Об 11 годині повністю припинилися бойові дії. День пам’яті був запроваджений в 1919 році королем Великї Британії Георгом V. Щоб згадати загиблих, у всьому світі проводять дві хвилини мовчання (на честь Першої і Другої світових воєн).

Дуже важливим святом можна назвати Міжнародний день енергозбереження. Перші думки про запровадження цього дня з’явилися ще в квітні 2008 року під час наради в Казахстані. Ініціатором виступила міжнародна екологічна мережа SPARE. Того ж року відбулося і перше святкування. Після того, як ще 20 країн світу вирішили приєднатися до свята, його статус змінили на міжнародний.

Цікава подія проводиться саме 11 листопада – Всесвітній день шопінгу. Хоча це неофіційне свято, проте у нього є чимало прихильників зі всього світу. Мережі магазинів часто пропонують 11.11 розпродажі, повз які важко пройти. Наприклад, компанія Alibaba Group в 2009 році провела розпродаж, запропонувавши 50% знижки (11 листопада в Китаї якраз святкують День холостяка). Успіх був настільки грандіозним, що подію вирішили повторювати кожного року.

Також святкують День оригамі (японське декоративно-прикладне мистецтво по складанню різноманітних фігурок без використання ножиць чи клею). Цей день був запроваджений в 1980 році Японською Асоціацією оригамі, пов’язавши його з закінченням Першої світової війни. Цікавий факт – термін був вигаданий американкою Ліліан Оппенгеймер, яка поширювала цей вид мистецтва на Заході в 60-х роках минулого століття.

11 листопада у православній церкві день пам’яті преподобного Аврамія Затворника і Анастасії Римської. Перший був ченцем у Києво-Печерському монастирі. Цікаво, що у ранг святих його було зведено ще за життя. Зараз мощі Аврамія знаходяться в Києво-Печерській лаврі.

На жаль, біографічних даних про життя Аврамія Затворника майже не збереглося. Відомо, що він жив в період друга половина XIII – початок XIV століття. Є припущення, що помер святий 29 жовтня 1360 року.

Анастасія Римська народилася у багатій сім’ї. Осиротівши в 3 роки, дівчинка потрапила на виховання до жіночої християнської громади, що розташовувалася поблизу Риму. Її наставницею стала жінка на ім’я Софія.

Анастасія виросла настільки вродливою, що нею зацікавився градоначальник Пров. Вона відмовила йому у прихильності і сказала, що вірує в Христа і не хоче поклонятися язичницьким богам чи шукати багатого чоловіка. За ці слова її виставили оголеною перед всім містом. Дівчина не розгубилася і почала викривати гріхи Прова. Її кинули за ґрати і жорстоко мучили. Роздерте тіло Анастасії знайшла її наставниця і поховала за християнськими звичаями.

В народі цей день часто називали “Аврамій вівчар” та “Анастасія Овечниця”. На стіл прийнято було ставити козячий чи овечий сир.

Пам’ятні дати 11 листопада

1702 рік – Біла Церква була визволена з облоги Речі Посполитої загоном запорізьких козаків;
1790 рік – в Велику Британію з Китаю завезли перші хризантеми;
1830 рік – створено нову державу: Бельгію;
1859 рік – світ побачив поему Тараса Шевченка “Марія”;
1872 рік – в Одесі було створено Бессарабсько-Таврійський банк;
1917 рік – більшовицьке повстання в Києві було придушено українським полком, що був сформований з делегатів III Всеукраїнського військового з’їзду;
1925 рік – світ побачила перша пластинка Луї Армстронга;
1930 рік – винахід Лео Сіларда і Альберта Ейнштейна (газовий холодильник) отримав патент;
1940 рік – в США виготовлені перші автомобілі “Джип”;
1952 рік – в США вперше продемонстрували дію відеомагнітофона;
1967 рік – в Нью-Йорку засновано Світовий Конгрес Вільних Українців (СКВУ);
1983 рік – Фред Коен (студент Массачусетського університету) показав перший комп’ютерний вірус;
1987 рік – картина “Іриси” Ван Гога була продана на аукціоні за $53,6 млн;
1994 рік – на аукціоні Сотбіс мільярдер Білл Гейтс купує рукопис Леонардо да Вінчі за $30,8 млн.

Нагору