Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чепурне село біля Снятина: Тулова понад 100 років тому

За 8 км. на захід від Снятина сховалася від суєти мальовнича Тулова. Перші згадки про село знаходимо у документах 1564 року. Але історичні фото – значно пізніші: десь в середині ХІХ ст. Охайність та краса села Тулова одразу ж впадає в око.

Інформатор та спільнота Мандрівка старим кордоном милується разом з вами давніми світлинами села Тулова .

У селі є Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці (ПЦУ), як була збудована у 1869 році. Збереглась і дзвіниця 1925 року. У різних кутах село прикрашають аж 6 каплиць.

Як і в більшості сіл тут також є пам’ятник Т. Г. Шевченку (1960), могила Січових Стрільців та пам’ятник загиблим воїнам Другої світової війни.

А ще тут народились аж два провідника ОУНР: Костащук Микола Федорович (1924 — 1945), український військовик, Провідник Чернівецького районового проводу ОУНР та Костащук Степан Федорович (1929 — 1951) , також військовик, Провідник Снятинського районового проводу ОУНР.

А поет, священник і товариш Василя Стефаника Іван Плешкан Іван Дмитрович починав тут свій життєвий шлях.

Зараз населення села не сягає 887 осіб.

Багато змінилось за ці десятиріччя: і побут селян, і їхні очеретяні й солом’яні стріхи, і навіть ліси довкола. Проте все так само поважно біля села тече Прут, нехай і не такий повноводний, як в ті давні часи.

До теми: Тисячолітні поселення й підземні ріки: село Незвисько, яким ми його не знаємо

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Наталка Сандецька

Нагору