Коломия До сайту

Черес Довбуша і давні строї: що цікавого зберігає Музей Довбуша у Печеніжині

Тут старовинний одяг, взуття та речі домашнього вжитку, знаряддя праці, яких нині ніде не зустріти. А ще – кільканадцять портретів Олекси Довбуша і черес, який за переказами старожилів, належав найвідомішому опришкові.

Інформатор підглянув частину експозиції, аби ви зацікавились і відвідали історико-краєзнавчий музей Олекси Довбуша у Печеніжині.

Тут наче портал в минуле: старе вишиття, багацькі “ремінні” чоботи й постоли, дивацькі каптани з валяної вовни й верети, старовинні праски, веретена, ткацьке приладдя, мисники, інший посуд…

А ще фото, які показують давню гуцульську культуру, фактурних чоловіків та сильних жінок. Всю цю унікальну самобутню особливість пращурів зберігає у своїх фондах історико-краєзнавчий музей Олекси Довбуша, що знаходить у самісінькому центрі села Печеніжин.

При вході вашу вагу захоплять витончені різьбярські роботи з сім’ї Андрусяків. У двох окремих залах представлені експозиції знарядь праці, речей домашнього вжитку, одягу, взуття, прикрас.

Але найбільше музей пишається чересом дивовижної ширини, який дістався йому від нащадків Довбуша.

Історію цікавих артефактів розповіла нам працівниця історико-краєзнавчого музею Довбуша у Печеніжині пані Уляна Луцак.

Тут можна не тільки усе оглянути й навіть спробувати на дотик, але й самому пройти випробування для опришків

Дивіться також: Норкова шєпка, кальоші та пиріжки з лівером | Що пропонують на базарі у Печеніжині

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Наталка Сандецька