Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 14 листопада

14 листопада – понеділок. Українці вже 264-й день захищають рідну землю від російських загарбників. До кінця року залишається 47 днів. Іменини сьогодні у власників таких імен: Адріан, Олександр, Давид, Дем’ян, Денис, Дмитро, Іван, Кузьма, Петро, Сава, Теодор, Федір, Фома, Яків, Ян, Агрипина, Єлизавета, Уляна, Юліана.

Детальніше про дати й свята цього дня знає Інформатор.

Всесвітній день сиріт

Щорічно у другий понеділок листопада відзначається Всесвітній день сиріт (World Orphans Day). Його було започатковано у США благодійним фондом The Stars Foundation. Метою цього свята є донесення до людей різноманітних способів допомоги дітям, які залишилися сиротами внаслідок військових конфліктів, нещасних випадків, стихійних лих, або були залишені батьками при народженні.

Міжнародний день логопеда

14 листопада кожного року світ відзначає Міжнародний день логопеда, який заснували у 2004 році. Багато людей помилково вважають, що логопед корегує лише неправильну вимову. Представники цієї важливої професії виправляють усі порушення мовлення (недорозвинення, дефекти тощо) та навіть повну його відсутність.

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

14 листопада кожного року відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, який повинен нагадувати людству, що захворюваність цукровим діабетом на планеті зростає. Також, в цей день потрібно розповідати про наслідки хвороби, про можливості профілактики та лікування.

Головна місія дня – інформування суспільства. Тож, що таке цукровий діабет? Хвороба належить до групи ендокринних захворювань, які пов’язані з порушенням засвоєння глюкози, хвороба розвивається через абсолютну чи відносну недостатність гормону інсуліну, в наслідок чого з’являється гіперглікемія (збільшення глюкози в крові).

День пам’яті святих чудотворців Косми і Даміана

14 листопада відзначається День пам’яті святих чудотворців Косми і Даміана Асійських. При житті ці брати були лікарями й жили на межі III та IV століття. За переказами, їхні мощі й після смерті продовжували створювати багато чудесних зцілень.

Цей день в історії:

  • 1918 — з ініціативи провідних українських вчених декретом гетьмана Павла Скоропадського було засновано Українську Академію наук та визначений її офіційний статус.
  • 1920 — Уряд УНР був змушений залишити Україну та переїхати до Польської республіки.
  • 1925 — У Чехословацькій республіці створено Леґію українських націоналістів.
  • 1939 — Верховна Рада УРСР затвердила Закон про так зване «возз’єднання» (анексію) Західної України з УРСР.
  • 1940 — У Берліні невдачею закінчились радянсько-німецькі переговори про розділ сфер впливу і приєднання СРСР до Троїстого пакту (Третій Рейх — Королівство Італія — Японська імперія).
  • 1944 — У Києві відкрився Державний музей українського мистецтва.
  • 1944 — До Середньої Азії з Грузинської РСР депортовано понад 100 тисяч турків-месхетинців.
  • 1963 — потужний підводний вулканічний вибух утворює острів Суртсей, 33 км на південь від узбережжя Ісландії. Лава і чорні колони диму виходять з поверхні океану. Територія новоутвореного вулканічного острова — 1.7 км².
  • 1989 — Верховна Рада СРСР ухвалила Декларацію про визнання незаконними і злочинними репресивні акти проти народів, підданих насильницькому переселенню, та про забезпечення їхніх прав.
  • 1999 — на посаду Президента України вдруге обрано Л. Д. Кучму, що обіймав цей пост з 19.07.1994 по 23.01.2005.
  • 2005 — Корпорація Boeing оголосила про старт виробництва літака Boeing 747-8.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

Вікторія Ровенчук

Нагору