Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

15 листопада: свята, іменини та дати

Сьогодні, 15 листопада, 265-й день війни України проти росії. До кінця року залишається 46 днів. День ангела цього дня святкують небагато людей: Костянтин, Доменіка, Альберт, Леопольд, Маркіян, Акиндин, Пігасій.

Які свята та історичні події 15 листопада – розповість Інформатор.

Міжнародний день сиру і хліба. Вперше свято Cheese and Bread Day відзначили в Сток-он-Трент (це місто і унітарний адміністративний район в Стаффордшире, Англія, площею 36 квадратних миль). Потім його підтримали в багатьох куточках світу. Так він став Міжнародним днем сиру і хліба.

Міжнародний день письменників, які знаходяться в ув’язненні. Цей день присвячується тим, хто розплачується за своє інакомислення та свободу слова. 15 листопада об’єднуються всі люди, які вважають засудження письменників за їх творчість несправедливим.

У православній церкві 15 листопада – день пам’яті святих Акиндіна, Пігасія, Анемподиста та з ними 7 тисяч мучеників. У  народі казали: “Акиндин розпалює стодолу, Пегасій сонце гасить” — світловий день стає все коротшим.

Історичні події:

У 2004 році на Першому Національному каналі Національної телекомпанії України відбулися перші відкриті дебати кандидатів на пост Президента України – В. Ющенко та В. Януковича.
У 1989 році був запущений американський «Спейс Шаттл-34 Атлантіс-5».
У 1988 році перший та останній раз виведений на орбіту радянський космічний корабель багаторазового використання «Буран», який здійснив два витки навколо Землі без екіпажу і приземлився в автоматичному режимі.
У 1971 році фірмою Itnel був випущений перший мікропроцесор 4004.
У 1960 році в море вийшла перший американський підводний човен типу «Джордж Вашингтон» з ядерними ракетами на борту.
У 1957 році відбувся перший політ міжконтинентального пасажирського літака Ту-144.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

Ольга Пукавчук

Нагору