Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Рок-н-рол, Гендрікс і дядя Вася: як нині поживає “Катрін” в Коломиї

Небагато в Коломиї є барів з характером. Але от “Катрін” – це не просто характер, це норов! Справа всього життя Василя Буджака, якого всі тут називають просто дядя Вася або Василь. Залежно від віку.

Інформатор вирішив трішки поностальгувати і побував у “Катріні”.

Тут кожної п’ятниці було не проштовхнутися. З усіх сторін: привіт, як ти? І незнайомці стають друзями в лічені хвилини, і вечір затягується до світанку.

І треба було бачити їхні розгублені очі, коли рік тому на будівлі “Катріну” з’явився напис “ПРОДАЄТЬСЯ”.

“Не можна продавати!” – казали всі. “Як так?” – обурювались.

І правда, де ще знайти місце, щоб можна вільно побути собою, без зайвих понтів, дрес-кодів та умовностей.

Та й Василя важко уявити в іншій сфері. Барна стійка, колаж рок-музикантів і дядя Вася погладжує бороду. Це правильний порядок речей. І якщо б з-за барної стійки вигулькнув хтось інший, то місцевий люд би вжахнувся: матриця дала збій, так не має бути.

А все почалось з кіоску, яких в 90-ті були сотні. Металевий  будиночок із намальованим джмелем. Ще й підпис “Чміль” завжди дратував тих, хто любить правила.

У Василя – свої правила. Тут за жодні бублики не увімкнуть російського року, за пів години до комендантської – чемно на вихід, а у ковід без маски й на вході не пропустять.

А ще дивне відчуття родини, в яку треба ще заслужити потрапити. Словом – атмосфера, напрацьована роками.

Раніше тут все гуло, співало і стрибало. Виступали гурт “Перкалаба”, “Фліт, “Ot vinta!”, “Гич Орестр”,  Жадан, Орест Лютий. Тут любив засиджуватись Сашко Положинський й інший цікавий бомонд з шоу-бізу.

Через війну “Катрін” вже давно не скликає на концерти, зникли й дискотеки 80-х. Зате під чудернацькими ліхтарями “Катріну” збираються волонтери, аби відійти від важкого дня чи навпаки – завершити свої справи в колі друзів.

 

Василь розуміюче перемикає музику на прохання цих хлопців і дівчат, згадуючи, як точно так само тут збиралась майданівська молодь за Помаранчевої революції, Революції Гідності, на початку війни 2014 року. Така собі універсальна штаб-квартира.

А ще тут купа класних фотозон, адже над дизайном працювали відомі художники Мирослав Ясінський та Василь Андрушко. В центрі залу серед сотень відомих музикантів красується молодий Джиммі Гендрікс. Гітари й барабани під стелею, вінілові платівки, розкішна стільниця об’єднує барну стійку із другим залом.

А ось розкішна музика об’єднує відвідувачів цього рок-байк кафе. І неважливо: чи ти бізнесмен, чи вуличний музикант, тут всі рівні. Доведено у “Катріні”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Наталка Сандецька

Нагору