Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

17 листопада: цей день в історії

17 листопада – четвер. 267-й день війни росії проти України. До кінця року залишається 44 дні. Маємо нині таких іменинників: Порфирія, Євгенію, Тимофія, Іллю, Степана, Миколу, Олександра, Івана.

Інформатор розповість більше деталей про сьогоднішній день.

Міжнародний день студента та День студента в Україні. На жаль, фундаментом дати святкування стали трагічні події 1939 року. В Чехії під час мирної демонстрації один зі студентів був важко поранений поліцією. Отримані ушкодження були несумісні з життям і студент помер. Його смерть викликала ряд протестів невдоволених студентів, що привернули увагу окупаційної влади, яка своєю чергою розв’язала питання у свій спосіб. Під час наради з Адольфом Гітлером було прийнято закрити всі вищі навчальні заклади Чехії на три роки.

Під час протестів багато студентів було арештовано, більшість з них було відправлено до концтаборів, деякі з них були розстріляні. Гуртожитки були окуповані, солдати виганяли студентів на вулиці в одних піжамах під час досить холодної погоди. День, коли були вчинені найстрашніші злочини проти студентів, назавжди залишився в історії. Це сталося 17 листопада.

В 1941 році Міжнародна Рада Студентів вирішила встановити день пам’яті трагічних подій і вирішили зробити 17 листопада міжнародним днем всіх студентів. Пам’ятний день відзначали на рівні ООН. В наші дні цей день вже не трактується як трагедія, навпаки, цього дня відзначають свято молодості, веселого життя та відсутності дорослих проблем.

Міжнародний день відмови від паління. Таку подію заснувало Американське онкологічне товариство ще у 1977 році, коли вчені довели існування негативних наслідків паління на здоров’я людини та взаємозв’язок появи раку з регулярним палінням. Міжнародний день відмови від паління має за мету донести до людства інформацію про згубний вплив цієї звички, залучити до боротьби проти паління якомога більше людей і сприяти зниженню залежності.

Міжнародний день філософії. Свято започаткувала Всесвітня організація ЮНЕСКО у 2002 році, а вже у 2005 році Організація Об’єднаних Націй оголосила свято своїм Міжнародним днем, тому його перейменували на “Всесвітній день філософії”. Подію святкують понад 70 країн. Свято має за мету популяризацію філософії серед усіх верств суспільства та всіх, хто цікавиться філософськими ідеями. Вчені ж збираються задля обговорення глобальних соціокультурних питань та з метою залучення суспільства до філософської спадщини.

Всесвітній день книги рекордів Гіннеса. Свято започаткували у 2005 році, дата обрана на честь дня, коли Книга рекордів Гіннеса здобула титул найбільш продаваної книги з авторськими правами. Ідея концепції Книги рекордів належить Х’ю Біверу, який був директором пивоварні в Ірландії та часто чув суперечки щодо різних рекордів і питань від своїх відвідувачів. Тому в 1951 році Бівер вирішив, що відповіді на різноманітні запитання можна записувати у спеціальну книгу. До речі, назва Книги перейнята від назви пивоварні (Arthur Guinness Son&Co).

Перша Книга рекордів Гіннеса побачила світ 27 серпня 1955 року і складалася зі 198 сторінок, вже до Різдва книга стала абсолютним бестселером у Великобританії.

Всесвітній день передчасно народженої дитини. Ідея цього дня з’явилася у 2008 році, ініціатором виступив Європейський фонд допомоги новонародженим. Тож, у 2009 році здійснилося перше відзначення цього дня, проте назва була інакшою: “Міжнародний день поінформованості про недоношеність”. Вже на наступний рік коло організацій-учасників цієї події значно розширилося, тому було вирішено зробити подію міжнародною та змінити у 2011 році назву на «Всесвітній день недоношених дітей». З кожним роком увага до теми передчасно народжених дітей та увага до події зростає: більше сотні країн та мільйони людей на всій планеті об’єднуються заради розв’язання проблеми недоношеності.

17 листопада за православним календарем – день пам’яті святих мучеників Нікандра єпископа Мирського і Єрмея (пресвітера). Згідно переказів, Єрмей та Нікандр навчалися у святого Тита, а він був учнем апостола Павла. Через проповідування вони навернули багатьох людей до християнської віри. Правителі, які все ще поклонялися ідолам, дізналися про двох проповідників. За це Нікандра та Єрмея схопили в катували, умовляючи відмовитися від віри. Вони не відреклися від Христа, за що поплатилися життям.

Який сьогодні день в історії?

  • 1804 рік – в Харкові заснували університет;
  • 1869 рік – офіційно відкрили Суецький канал (160 км);
  • 1948 рік – заснували Київтрансгаз;
  • 1994 рік – в Україні скасували Декларацію про суверенітет Криму.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Христина Бойчук

Нагору