Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

19 листопада: які сьогодні свята та кого привітати

Цього дня своє професійне свято відзначають працівники скляної промисловості та гідрометеорологічної служби. А іменини святкують власники таких імен: Серафима, Михайло, Микита, Арсеній, Василь, Павло, Ніна, Анатолій, Віктор, Олександра, Данило, Микола, Костянтин, Гаврило та Ілля. Також 19 листопада маємо кілька неординарних подій.

Про сьогоднішню дату розповість Інформатор.

Церква вшановує пам’ять святителя Павла Сповідника, який був єпископом у Малій Азії. Тоді іконоборці вели запеклу боротьбу проти християнських святинь. Виступивши на захист віри, Павло, а разом із ним святий Феофілакт, зазнав переслідувань і гонінь.

Україна святкує

День працівника скляної промисловості. Кожного року 19 листопада Україна святкує це державне професійне свято, яке започаткували ще 9 грудня 2003 року. Варто зазначити, що найдавніші скляні вироби з’явилися у Єгипті. На Русі, починаючи з 11 століття, почалось виготовлення художніх скляних виробів за технологією, перейнятою від візантійців.

Міжнародний день жінок-підприємців. Свято започаткували у 2014 році та вперше відзначили в нью-йоркській резиденції ООН. Україна приєдналася до такої ініціативи у 2016 році завдяки громадській організації під назвою Міжнародна Амбасада жінок-підприємців. Головна мета свята – це збільшення можливостей бізнесвумен та підтримка їхньої діяльності. Ініціатива полягає у соціальному русі, який не обмежується одним лише днем, рух націлений надихати жіночу стать до створення власної справи.

День працівників гідрометеорологічної служби. Подія започаткована президентом 11 березня 2003 року. Місяць святкування обраний на честь місяця створення української гідрометеорологічної служби (листопад 1920-х років).

Всесвітній день зерна. Друга назва цього свята – Міжнародний день цільнозернової продукції. Мета – нагадати людству, наскільки важливим є питання продовольчої безпеки та створення життєздатних, продуктивних та здорових систем харчування. Цільнозернові культури дають змогу економити використання води, їх вирощування супроводжується меншою кількістю відходів, сприяє раціональному землекористуванню.

Світ святкує

День чоловіків. Батько, брат, хлопець, наречений – всі будуть раді святкуванню свого дня. Чоловіки абсолютно не менше турбуються про добробут родини та виховання дітей. Міжнародна спільнота вирішила зробити свято чоловіків, щоб все це підкреслити та ще раз звернути увагу.

Щорічно в останньому місяці кожного сезону у світі відзначають День ресторану (восени – листопад). Святкування відбувається у третю суботу. Ідея створення Дня ресторану з’явилася у 2011 році у Фінляндії: друзі мріяли відкрити власний ресторан, проте брак коштів та бюрократія їм заважали, тоді вони запропонували ініціативу, яку швидко підхопив та розповсюдив Facebook.

Міжнародний день людей, які пережили самогубство близької людини. Західний світ відзначає кожного року у суботу перед Днем Подяки. Страшний біль несе утрата близьких та рідних і є трагічною проблемою сучасного суспільства. Тому було встановлено дату, щоб розповісти населенню планети про прикру статистику самогубств та провести заходи щодо підтримки людей, які постраждали від суїциду близької людини.

Всесвітній день туалету. Все почалося з міжнародної конференції у Сінгапурі у 2001 році, де зібралося понад 200 делегатів з різних країн задля обговорення проблем туалетної справи. В результаті було вирішено створити Всесвітню туалетну організацію, котра й проявила ініціативу щодо впровадження свята. Яка ж мета цього дня? Головна місія – це подолання глобальної санітарної кризи.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Ольга Пукавчук

Нагору