Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Леви на Прикарпатті: звідки та як їм тут живеться?

Близько двох місяців тому в парку історії Землі “Underhill”, що в селі Підгір’я, народилося двоє маленьких левенят. Насправді, цих хижаків там більша кількість. А як леви опинилися на Івано-Франківщині?

З цим та ще кількома питаннями франківська редакція Інформатора звернулася до арт-менеджерки парку Олени Ананєвич.

Новонароджені левенята – це дві дівчинки. Імен у них поки немає, проте приймаються пропозиції від читачів у соцмережах. За характером вони геть протилежні – одна активна й запальна хижачка, друга ж навпаки – спокійна й ласкава.

Маленькі левиці живуть у вольєрі зі своєю мамою. А от батько-лев – через перегородку. Пані Олена розповідає, що це для безпеки левенят. У дикій природі лев може з’їсти потомство, щоби запліднити левицю й підсилити прайд власними нащадками. Для своїх дітей лев зазвичай не несе небезпеки, проте в парку вирішили не ризикувати. Перші пів року левенята житимуть із матір’ю, адже харчуються її молоком. Потім їх планують поступово знайомити з батьком.

Вчені кажуть, що народження левів у неволі – рідкість. З’ясувалося, що на практиці це не зовсім так. Батьки левенят – Луна і Фрай –  теж народилися в зоопарку і не можуть жити в природному середовищі. І для них, і для їхніх дітей таким природним середовищем є вольєр. У парку для левів забезпечують всі необхідні умови: врахована площа й ландшафт, а також хороше харчування й догляд.

Старші леви потрапили в “Underhill” із одного зі східних зоопарків ще зовсім маленькими. Тут їх виходили й вилікували. Потомство у цих хижаків навіть з’явилось раніше, ніж це буває зазвичай. Дорослими і готовими розмножуватись вважають левів, яким виповнилось 4-5 років. Луні й Фраю – лише три роки.

Наразі тварини майже не контактують із людьми – переважно лише з працівниками, які прибирають вольєр і дбають про них.

Відвідати парк можна щодня. Вартість квитка в будні – 100 гривень, у вихідні й свята – 150 гривень, дітям до 6 років – безкоштовно. Та, чи вдасться побачити левенят, передбачити складно, адже вони виходять із печери тоді, коли самі бажають.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору