Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

20 листопада: свята, іменинники і дати

20 листопада – неділя. Нині вже 270 день повномасштабного вторгнення росії в Україну. До Нового року залишилось 41 день. Нині свої іменини святкують: Федот, Валерій, Максим, Євген, Богдан, Єлизавета, Кирило, Григорій, Веніамін, Опанас, Афанасій, Сергій, Микола, Василь, Олександр, Олексій, Михайло, Іван, Федір, Костянтин Георгій, Іларіон.

Інформатор ділиться деталями про сьогоднішній день.

День працівників сільського господарства України. Від самого ранку до пізньої ночі аграрії та фермери України невпинно працюють, забезпечуючи країну всім необхідним. Без жодних вагань їх праця є важкою і клопіткою. Україна обдарована родючими землями та ідеальними умовами для створення якісного продукту. Деякі навчаються на агрономів у вищих навчальних закладах, а деякі ціле життя працюють на полях і фермах. Держава запровадила свято на честь працівників сільського господарства, щоб визнати тяжку працю та показати шанобливе ставлення до агрономів та фермерів. День працівників сільського господарства України щорічно святкують у третю неділю листопада.

Всесвітній день пам’яті жертв дорожніх аварій. Його вперше провели ще у 1993 році у Великобританії, ще до офіційного міжнародного визнання. Мета цього дня – це привернення уваги суспільства до сумної статистики ДТП (близько 3 тисяч загиблих щодня), вшанування пам’яті всіх жертв аварій та співчуття сім’ям, наголошення на важливості якості доріг та безпеки дорожнього руху.

Всесвітній день дитини. Цей день був заснований у 1954 році та відзначається 20 листопада кожного року, маючи на меті сприяння міжнародному згуртуванню щодо покращення добробуту малюків та підлітків.

20 листопада – важлива дата, оскільки  в 1959 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини. Також 20 листопада в 1989 році  Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини. Починаючи з 1990 року одночасно з Всесвітнім днем дітей також відзначають річницю дня прийняття Генеральною Асамблеєю ООН як Декларації, так і Конвенції про права дітей.

День педіатра. Його святкують на міжнародному рівні за ініціативи Генеральної Асамблеї ООН. У заходах та акціях беруть участь багато країн світу, адже здоров’я дітей стосується кожної людини. 20 листопада оголосили Днем педіатрів та Днем дитини, оскільки у 1959 році в цей день було прийнято “Декларацію прав дитини”, а в 1989 році – “Конвенцію прав дитини”.

Який це день в історії?

  • 1624 рік – архімандритом Києво-Печерської Лаври став Захарій Копистенський;
  • 1818 рік – Симон Болівар проголосив незалежність Венесуели від Іспанського королівства;
  • 1917 рік – Українська Центральна Рада проголосила створення УНР;
  • 1945 рік – у Нюрнбергу (Німеччина) почався міжнародний судовий процес над нацистськими діячами Третього Рейху;
  • 1985 рік – в США випустили першу Microsoft Windows 1.0;
  • 1991 рік – між Україною та Туреччиною встановлено консульські відносини;
  • 1998 рік – було запущено перший модуль Міжнародної космічної станції.
  • 2003 рік – в Антарктиді знайшли лід, якому 900 тисяч років.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Христина Бойчук

Нагору